Recruiters doen betere aannames!

Discriminatie op de arbeidsmarkt is een groot probleem. Zo groot zelfs dat de overheid bij wijze van oplossing recruiters toestaat vacatures open te stellen voor bepaalde groepen.
schermafbeelding-2016-09-08-om-16-14-20

Recruiters, positief ingestelde mensen die altijd bereid zijn een helpende hand toe te steken, maken van deze mogelijkheid gebruik. Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn ruim 10.000 vacatures geplaatst met de zinsnede “aanpak jeugdwerkloosheid”, “aanpak ouderenwerkloosheid” of “gericht op de bestrijding van werkloosheid”. Dat is prachtig. Totdat je kijkt naar de verdeling onder de betreffende groepen.

Er zijn in Nederland bijna 25.000 jongeren zonder opleiding langer dan 3 maanden werkloos, tegen ruim 100.000 ouderen. Evenredige aandacht in vacatures zou leiden tot 4 keer zoveel voorkeurvacatures voor ouderen als voor jongeren.

schermafbeelding-2016-09-08-om-15-50-38

Verdeling werkloosheid (bron:cbs)

In werkelijkheid zien we 8.500 vacatures voor jongeren en 1.500 voor ouderen, ofwel 15% van de vacatures voor 80% van de doelgroep.

schermafbeelding-2016-09-08-om-15-52-12

Verdeling voorkeurvacatures (bron: jobfeed)

Als je deze cijfers combineert dan kun je bepalen hoeveel werklozen er per voorkeurvacature zijn.

schermafbeelding-2016-09-08-om-16-28-08

Werklozen per voorkeurvacature

Dit is dus een voorkeurbeleid met een duidelijke eigen voorkeur. Waar deze voorkeur vandaan komt is uitgebreid onderzocht. De belangrijkste factor is ongefundeerde aannames over ouderen. Om nu beter zicht op te krijgen op hoe leeftijd samenhangt met aangenomen worden doet Pauline de Vries onderzoek, onder leiding van Beate van der Heijden. Op dit moment is zij op zoek naar respondenten voor een vragenlijst.

Dus, recruiters, doe je plicht. Vul de vragenlijst in en draag bij aan betere aannames. Dit is je kans om bij te dragen aan de wetenschap, de maatschappij, de beroepsgroep en jezelf. De vragen zetten bovendien aan tot de broodnodige reflectie. Aarzel dus niet, doe het nu. Hier is de link:

Onderzoek Pauline de Vries

Full disclosure: Sollicity levert (belangeloos) digitale hulpmiddelen voor dit onderzoek.

Geef een reactie

2 Comments
 • Mitchell van Koert
  says:

  Je kan twisten over de mogelijkheden en de effectiviteit van interventieprogramma’s door de overheid in relatie tot duurzame aanpak van werkloosheid. Ik heb daar grote twijfels over. Waar volgens mij weinig onduidelijkheid over bestaat is het gebrek aan urgentie bij werklooosheid onder de jeugd in Nederland. Dit in tegenstelling tot de 50 plus doelgroep. Het is niet gek dat recruiters zich op werk.nl massaal richten op de jongeren, dat is iets wat sowieso al gebeurd. Problematischer is de problematiek bij 50 plussers waarbij het extra vervelend is dat de ondergrens qua leeftijd van de 50 plus doelgroep naar onder lijkt te verschuiven.

  • Dirk Goossens
   says:

   Je hebt gelijk. Je bent op de arbeidsmarkt sneller dan vroeger een oudje en gaat er langer dan vroeger mee door. Maar waarom is het niet gek dat recruiters zich op jongeren richten? Kun je dat verklaren? En heb je de vragenlijst van het onderzoek al ingevuld en je omgeving gemaand dat ook te doen?