Innovatiebanen

innovatiebanen_logo_1

In de serie recruitment prevention vandaag: Innovatiebanen.

Heb je een innovatief idee om je eigen baan te creëren? Heb je kwaliteiten, vaardigheden of ene netwerk waar een werkgever omzetgroei of kostenbesparing kan realiseren?

Innovatiebanen is een stichting van het type banenpool (gericht op het creëren van nieuwe werkgelegenheid middels het initieren, implementeren en faciliteren van innovatieve arbeidsmarktconcepten) en helpt werkzoekers ambitie formuleren en waarde bewijzen bij bedrijven, door innovatieve ideeën aan te dragen, bijvoorbeeld. Als het lukt krijgen ze salaris. Als het niet lukt niet en vallen ze terug op hun uitkering. Een soort omgekeerd ambition admission system.

Voor één brutomaandsalaris kun je als intermediair meedoen (no  cure no pay):

Wat ga je doen?

 • Je speelt een rol in het selectietraject van de kandidaten: de specifieke kwaliteiten van de kandidaat moeten de potentie hebben om daadwerkelijk groei te genereren in een bedrijf.
 • Je ondersteunt de kandidaat bij het scherp krijgen van zijn aanbod, de selectie van bedrijven en de voorbereiding op het eerste contact.
 • Je faciliteert het matchingstraject tussen kandidaat en werkgever.
 • Je hebt aantoonbare ervaring als loopbaanprofessional, bedrijfsadviseur of in een vergelijkbare functie.

Je leest het. Het komt je niet aanwaaien, je moet als intermediair je handen uit je mouwen steken met onzeker resultaat.

En er is meer aan te merken op dit initiatief. Het is te klein om een tiende van een procent van de werkloosheid af te snoepen. Het is gesubsidieerd en dus niet duurzaam. Het krijgt aandacht en momentum en zal  krenten uit de pap gaan vissen en ten onrechte gaan geloven dat de pap vol krenten zit waardoor extra investeringen weggegooid geld zullen blijken te zijn. Maar voor dit soort overwegingen is het nu te vroeg. Ook het vooruitzicht dat werkgevers maar wat graag profiteren van deze nieuwe salarisloze kaste is voorbarig, cynisch en ongepast.

De goede elementen van de aanpak van stichting Innovatiebanen verdienen nu onze aandacht. De investeringen die voor een innovatieve, ambitieuze werkloze worden gedaan zijn gespreid (werkgever, werknemer, coach, intermediair), specifiek (wat heeft dít bedrijf nodig) en persoons- en tijdgebonden (wat brengt déze persoon mee) en dat is een goed, wendbaar uitgangspunt. Het geeft  ruimte aan ambitie, innovatie en inclusiviteit en dat is wat we nu nodig hebben. Niet als pilot, overigens. Voor grootschalige uitrol lijkt het concept nog niet volwassen genoeg. Wel als proef. Kijk wat werkt, doe gestructureerd kennis op, formuleer ambitie voor ambitiebanen innovatiebanen 2.0. Ik wens de initiatiefnemers veel succes toe en zie uit naar inspirerende succesverhalen.

Geef een reactie

2 Comments
 • Maarten Freriks
  says:

  Leuk dat jullie aandacht besteden ana het concept InnovatieBanen. Zeker ook aangezien recruiters die een steentje bij willen dragen aan het creëren van nieuwe werkgelegenheid, van harte welkom zijn om dit mede tot een succes te maken.
  Een kleine kanttekening bij het verhaal. Gesuggereerd wordt dat het concept gesubsidieerd is. Dat is in het geheel niet zo. Onduidelijk is waar de auteur dat op baseert, maar het concept gaat voor 100% uit van cocreatie: iedereen investeert: de werkzoekende, de werkgever, de intermediair en ook de stichting. Als het succesvol is, wordt iedereen er beter van; lukt het niet, is eenieder in ieder geval een ervaring rijker:-)  

  • Dirk Goossens
   says:

   De auteur baseert de subsidiesuggestie op innovatiebanen.nl:

   Het UWV heeft speciaal voor werkzoekenden met een WW-uitkering het instrument InnovatiePlaatsing gecreëerd waarmee deelnemers met een kansrijke businesscase de gelegenheid krijgen met behoud van uitkering hun toegevoegde waarde in de praktijk te bewijzen.

   en op Wikipedia.nl:

   Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt. Als het economisch belang van een te starten activiteit wel voor de hand ligt, spreekt men meestal van investering.

   De term subsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren. Vormen van subsidie zijn onder meer: achtergesteld krediet, garanties en investeringspremies.

   De auteur wil niet suggereren dat innovatiebanen subsidie toucheert. Wel stelt de auteur vast dat subsidie een rol speelt en dat innovatiebanen mede daarom beter kan spreken van een proef dan van een pilot. Een proef die naar meer smaakt…