untapt, matchen met machine learning

Logo untaptIk heb de smaak weer een beetje te pakken na de review van Upscored, een match-engine die gebruik gemaakt van machine learning. Jawel, we hebben een ‘nieuwe’ rage binnen het online recruitment domein: machine learning. En dat is natuurlijk weer nauw gekoppeld met die andere rage: big data. En dat betekent dat Upscored niet als enige start-up machine learning als USP kan claimen. Integendeel, er blijken er veel meer te zijn. Zoals untapt:

untapt is the next generation digital hiring platform for technologists and employers. It uses machine intelligence to match candidates with open jobs in tech.
Our powerful data-driven platform uses complete candidate and hiring-side data sets to create precise connections between tech talent and open positions.

Net als Upscored beperkt untapt zich (in eerste instantie) tot IT-functies. Laat ik eens kijken of untapt het er beter vanaf brengt dan Upscored met dat matchen via machine learning. Ik ben benieuwd…


Homepage
Dit is de (long) homepage van untapt:

untapt homepage

 

Daar staat het weer: precise data-driven matching. Maar om dat te kunnen doen moet ik me registreren bij untapt.  Daarbij probeert de site mijn koudwatervrees te elimineren door de volgende claim:

Our machine connects you directly to open positions in the amount of time it takes you to sign up – 5 minutes tops.

Dat scheelt dan weer, maar een snelle registratie wil nog niets zeggen over de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat, gezien mijn eerdere ervaring met Upscored. Maar ook hiervoor lijkt untapt een oplossing te hebben gevonden:

untapt is the next generation digital hiring platform that directly connects technologists with hiring managers. The platform uses Machine Intelligence to match at a level of precision that far exceeds the industry.

Klinkt vertrouwenwekkend nietwaar? Tegelijkertijd is dit een prachtig voorbeeld van oncontroleerbare hyperbole. Want wat is the level of precision in the industry?

Laat ik de proef op de som nemen en me via LinkedIn gaan registreren. Na bevestiging van mijn LinkedIn profiel is er enige parsing vertraging waarna ik op onderstaand scherm terecht kom:

image

Ik mag mijn Happiness level aangeven in mijn huidige baan. Wat gaat dat straks betekenen tijdens het tonen van gematchde banen? Dat ik alleen heel, heel leuke banen te zien krijg als ik mijn Happiness opkrik tot  of hoger? Ik verplaats de slider naar negen, want zo blij ben ik in mijn huidige rol. Dat wordt een toer om te overtreffen…

Untapt wil vervolgens ook weten wat ik dan allemaal zo happy vind aan mijn huidige baan:

image

Ook hier kan ik heel wat blokjes aanklikken en gelukkig laat de applicatie ook meerdere keuzes toe. Ik begin steeds nieuwsgieriger te worden naar het resultaat…

Vervolgens krijg ik een vraag die mij zorgen baart:

image

Heeft die untapt machine learning magic niet kunnen vaststellen dat ik een oudje ben en dus naar alle waarschijnlijkheid voor bepaalde rollen niet/minder geschikt ben? Dat is een zorgpuntje. Daarnaast moet ik ook nog de mate waarin ik actief op zoek ben aangeven en ook die actie had al door untapt genomen kunnen worden op basis van mijn happiness. Het had mij twee clicks gescheeld…

In de volgende stap vraagt untapt om een cv. Een beetje vreemd omdat ik toch al een connectie met mijn LinkedIn profiel heb opgensteld? Maar laat ik untapt maar een plezier doen en de applicatie een oud LinkedIn profiel in pdf-formaat voeren.

Vervolgens moet ik ook nog eens een droomlocatie opgeven en ineens streng ook of ik in bepaalde delen van de wereld mag werken:

image

En dan ben ik er nog steeds niet, want volgens de tabs aan de bovenzijde van de pagina ben ik pas bij stap 2 van 5. Die vijf minuten die untapt claimt om mij banen te laten zien, zijn wat optimistisch ingeschat.

In het volgende scherm kan ik een keuze maken uit de rollen waarin ik geïnteresseerd ben:

image

Ik ben misschien geinteressseerd in een rol als developer, maar tegelijkertijd ben ik daar volstrekt ongeschikt voor. Untapt moet met haar match at a level of precision that far exceeds the industry natuurlijk voor zorgen dat ik geen development posities te zien krijg. Ik ben benieuwd…

In een volgend scherm moet ik skills opgeven maar er staat bij dat ik dat later altijd mag aanpassen. Dus kies ik ervoor om niets in te vullen. En in het volgende (en laatste) scherm moet ik mijn opleidingsniveau opgeven, opleidingsrichting wordt niet interessant gevonden.

En ik ben klaar!

Geef me banen:

image

WTF?

Ik zit met stomheid geslagen te kijken naar een zoekresultaatpagina met facets ter verfijning van het (overigens zeer beperkte) zoekresultaat. Een blinde zoekactie op Indeed zou me betere resultaten hebben getoond op basis van mijn zoekcriteria. Bijna alle functies zijn developer functies, waar ik ten enen male ongeschikt voor ben. En het ergste is dat untapt dit ook een beetje weet, getuige de volgende waarschuwing als ik probeer te sollicieren op de Java developer functie:

image

Dus unapt laat me ‘match’resultaten zien waarvan unapt tegelijkertijd weet dat ik daar niet aan voldoe? Dat is nog eens een user experience! Waarbij untapt mij ook nog eens vraagt specifieke skills in mijn cv op te nemen. Maar hoe?

Want als ik op de knop Edit Resume klik, krijg ik het volgende te zien:

image

Ziet iemand een mogelijkheid waar ik de missende skills kan toevoegen? Ik niet…

Untapt heeft voor mij de pret volledig bedorven, ik wil hier zo snel mogelijk vandaan. Een geluk bij een ongeluk is dat, in tegenstelling tot veel andere applicaties, untapt mij de mogelijkheid biedt om mijn profiel te verwijderen.

image

Kijk, dat is dan wel goed geregeld!

Als ik op de knop Suspend Account klik krijg ik zelfs meerdere keuzes voorgeschoteld waarbij ik voor de optie Delete Account ga. Zo, opgeruimd staat netjes.

Conclusie
Untapt maakt haar belofte op geen enkele manier waar. Uitgaande van de claim  dat The platform uses Machine Intelligence to match at a level of precision that far exceeds the industry is het eindresultaat slechts als lachwekkend slecht te omschrijven. Untapt maakt er een rotzooitje van.

Slotopmerking
Volgens Crunchbase heeft untapt ondertussen $7,6 miljoen aan funding opgehaald over in totaal 6 rondes. Untapt is overigens een ‘oudje’ in de wereld van recruitment matching start-ups, het bedrijf bestaat al sinds 2013. Nou maar hopen dat die investeerders een exit strategie hebben…

Geef een reactie

1 Comment
 • untapt team
  says:

  Hey Marc, we’re sorry to hear you didn’t enjoy your experience with untapt, but grateful for your feedback. To explain a couple of points:
   
  Why do we claim we’re “a level of precision that far exceeds the industry”? On average, when we connect our members with managers, managers ask to interview about 40% of the time. When we started, this was 20%.
   
  We ask about your happiness and what matters to you, so we can get to know you better. This helps us understand trends of our members, and gives context if you contact us directly. It’s not used in the machine learning.
   
  The resume upload is completely optional, and definitely not needed if you’ve used LinkedIn. It’s valuable for us to hear your reaction and we’ll make it more clear in the UI.
   
  Why do we ask what kind of roles are you looking for? It’s not to limit your choices in any way. But if you’re looking for a senior role, we don’t want to be way off base and show you an internship.
   
  In the end, we show you several roles with skills you selected, but we don’t actually allow you to apply without adding more specifics to your resume to demonstrate you’re qualified (that’s the machine learning). You can only apply to a role if you have at least a 30% chance of getting the interview. You obviously didn’t enjoy this experience at all, and there are some important lessons here for us. In a previous version, we showed no jobs at all to someone who didn’t have relevant experience.
   
  Again, thanks so much for taking the time to look at untapt. We take your feedback very seriously and we’ll use it to improve the product. We’d love to speak to you directly if you have time. If you’re ever in NYC, you have a standing invitation to come by our office and talk more with the product team. Otherwise please visit our site again in a few months to see our progress.
   
  — The untapt team