Whitetruffle revisited. Geen verbetering, integendeel

Whitetruffle logo en logotypeBijna zes jaar geleden heb ik Whitetruffle al eens gereviewed en toen de volgende conclusie getrokken:

Whitetruffle ziet er zeer aaibaar uit en heeft een bijzondere naam. En verder is er feitelijk niets over deze site te melden.

Op basis daarvan schatte ik de overlevingskansen van de site als bijzonder klein in. Maar ziedaar, bijna 6 jaar later lijkt de site nog altijd in leven. Dat niet alleen, Whitetruffle heeft een facelift ondergaan met teksten zoals MACHINE LEARNING POWERED MATCHING en  Our matching algorithm looks at 50+ core signals to pair you with companies based on their likelihood of being a fit.

En daarmee schaar ik Whitetruffle in het rijtje van machine learning match-engines zoals Upscored en untapt. De vraag is natuurlijk of de resultaten van Whitetruffle net zo beroerd zijn als die van de twee laatstgenoemden. Ik ga het ontdekken…

Homepage
Dit is het begin van de (long) homepage van Whitetruffle:

Whitetruffle homepage

Net als bij Upscored zit ik tegen wel zeer duistere pagina aan te turen. Is dit soms een dingetje, dat match-engines het daglicht niet kunnen verdragen, of zo?  Eerlijk gezegd heb ik geen idee en uiteindelijk is het ook niet erg interessant. Want ik wil graag weten wat ik me Whitetruffle kan. Nou, dit:

image

Op één pagina staan alle voordelen van de site gespeld, voor zowel werkzoekers als werkgevers. Lekker compact. En het ziet er naar uit dat ik volledig in control ben. Dat is op zijn minst prettig te noemen.

Ik besluit daarom om maar eens gebruik te maken van Whitetruffle en druk op de knop Get matched:

image

Hopla! Ik krijg meteen een barriere toegeworpen. Ik kan namelijk geen baan zien zonder me te registreren. Dat is toch wel een bummer. En kan ik me dan niet eens met LinkedIn inschrijven? Teleurgesteld voer ik mijn naam, email en password in om vervolgens dit te zien:

image

Natuurlijk. Jaren geleden was de LinkedIn API al voor Whitetruffle uitgeschakeld en dat is blijkbaar nog steeds het geval. Dus maar even de LinkedIn PDF omweg genomen om alsnog mijn gegevens ‘zonder inspanning’ Whitetruffle in te krijgen.

Na de upload krijg ik dit te zien:

image

Prima, maar de serie bolletjes rechtsboven in het LinkedIn Import scherm doen me het ergste vermoeden. Moet ik maar liefst 10 stappen doorlopen om dan pas vacatures te kunnen zien? Het antwoord daarop is: Ja!

Whitetruffle denkt zeker dat ik niets beters te doen heb. En de site was dit van tevoren even vergeten te vermelden. Een behoorlijke domper.

Maar goed, ik ben nu eenmaal begonnen, dus laat ik me niet weerhouden door dit soort tegenslagen:

image

In een tweetal stappen lieg ik wat locatie-gegevens bij elkaar om vervolgens met beroep en skills aan de slag te gaan. Hierbij is Whitetruffle wel behulpzaam:

image

Kijk, op basis van mijn keuze voor project management staan er de nodige skills al klaar en worden er ook nog een aantal voorgesteld. En daarvan neem ik Agile en Scrum ook over. Klinkt lekker modern die oude wijn in nieuwe zakken.

Mijn hele werkervaring is overgenomen en daar kan ik in deze stappen ook nog even naar kijken, maar dat is niet zo interessant. Ik kan er tenslotte niets aan wijzigen. Daarnaast moet ik ook nog iets over mijn voorkeuren (job hunt status, contracttype, bedrijfsgrootte en beschikbaarheidstermijn) opgeven en mijn LinkedIn omschrijving pimpen. En hoewel Whitetruffle mij vrijblijvend lijkt te vragen om een social media link op te geven blijkt later dat dat eigenlijk een verplchting is, dus dat had de site ook wel even eerder duidelijk kunnen maken…

Eindelijk klaar, kom nu maar eens op met die vacatures die bij mij passen dankzij machine learning matching:

image

Godverdegodver! Wat is dit nu weer voor lariekoek. Mijn hele LinkedIn profiel zit in Whitetruffle en nog zijn ze niet tevreden. En nog erger, de site suggereert dat ik maar 2 dagen moet wachten op de eerste matches om pas daarna contact op te nemen? Wat is dit voor onzin?

Ik ga noodgedwongen naar mijn Profile om de ontbrekende delen op te lossen:

image

Ik moet mijn Linkedin profiellink opgeven en blijkbaar zijn mijn werkervaringsteksten van LinkedIn tekort. En daarmee loop ik tegen een muur aan bij Whitetruffle; ik kan die werkervaringen niet uitbreiden, de enige manier zou zijn om die teksten in LinkedIn aan te passen en vervolgens mijn LinkedIn profiel weer als een PDF in Whitetruffle te laden… Denken ze soms dat ik bereid ben om dat te doen? Bizar…

Om toch nog resultaten te zien klik ik op de optie Explore, bedoeld om in het aanbod van vacatures te zoeken:

image

 

De twee facets (voor locatie en specialisatie)  zorgen ervoor dat ik slechts 3 vacatures te zien krijg binnen Whitetruffle. Ter vergelijk, dit is het aantal vacatures wat ik voor project management binnen uitsluitend San Francisco kan vinden waarbij ik ook nog eens heel wat additionele filters heb aangezet. Een inspanning die me overigens minder dan een minuut heegt gekost:

image

Kan iemand bij Whitetruffle me uitleggen waarom ik me niet zou beperken tot deze aanzienlijk kleinere inspanning met een aanzienlijk groter (en tegelijkertijd beter passend) resultaat?

Overigens maakt Whitetruffle het nog bonter. Als ik namelijk een keuze heb gemaakt uit de drie vacatures en ik op Apply Now heb geklikt, krijg ik dit te zien:

image

Hahaha!

Conclusie
Whitetruffle is nog net zo waardeloos (of erger) als zes jaar geleden. De site vereist een omslachtig proces waarin ik zelfs nog in een doodlopende straat terecht kom. Dit alles met de belofte dat ik dankzij machine learning matching alleen maar passende vacatures te zien zou krijgen. Een simpele zoekopdracht met wat verfijningen levert me in minder tijd meer op.

Who’s next?

Geef een reactie