Recruiters pesten met Goldeneye

Goldeneye is naast de populaire James Bond film ook Ransomware. Ransomware is in het kort een computervirus dat bestanden versleutelt die je alleen via betalen of een hoop ellende weer toegankelijk krijgt. Op zich is Ransomware niets nieuws en iedere keer komt er wel weer een nieuwe variant, soms gericht op bedrijven, soms op particulieren. Ransomware werkt meestal alleen door op een link te klikken en/of een bestandje te openen.

Vandaag stond in de Computable en vermeldde BNR op de radio dat Goldeneye nu een plaag is in Duitsland en ook Nederland zal bereiken. Goldeneye richt zich helaas op het recruitmentproces. Het virus wordt verpakt in een sollicitatiebrief. De link naar het CV en/of andere bijlage activeert de Ransomware. En wees nu eerlijk, hoeveel HR-professionals of recruiters kijken nu eerst voor er op de link van een CV wordt geklikt.

De technische uitleg van het Ransomware proces van Goldeneye wordt klik hier (Engels) goed uitgelegd.

De kans dat een virus scanner Goldeneye zal vinden is niet al te groot. Een ATS kan wellicht door het proces wat hindernissen opwerpen voor de gebruikers van deze Ransomware, omdat de bestanden soms net even anders moeten worden geupload. Al vraag ik mij af wie niet op de link in een motivatie brief zal klikken.

Nu zie je veel bangmakerij als het gaat om Ransomware of virussen en vaak zijn de waarschuwingen voor dit fenomeen al erg irritant. Het nieuws is dan ook vaak een hype en makkelijk gemaakt. Haalt niet weg dat in mijn optiek recruiters toch beter gewaarschuwd zijn, want ze zullen er snel mee te maken krijgen. Een voordeel is dat de bandieten achter Goldeneye zich in Bitcoins laten betalen en het bedrijf, dat door Goldeneye wordt belaagd, dus snel een bijscholing krijgt op gebied van het gebruik van Bitcoins.

Geef een reactie

5 Comments