Hoe je met “Superhelden Toeslag” een crew professionals behoudt!

Heel ICT-end, Technisch, Zorgend, Bouwend en Transporterend Nederland is serieus aan het werven. Recruiters worden volop geïnstalleerd, de strategie is weer helemaal gladgestreken, de vacatureprofielen zijn weer gepimpt en arbeidsmarktcommunicatie is vindbaar op elk bekend (en onbekend) social media platform.

Kom binnen, kom binnen menschen in grote getallen…

Sourcen, recruiten, talent acquisitions echt super, dames en heren doe allen uw magie en werft en selecteert in aantallen en kwaliteit zoals nooit eerder vertoond door uw gelijken.

Ergens in hetzelfde bedrijf ligt (verstopt in een donkere archiefkast op een afdeling tussen HR, beleid, MT en stafdiensten) een beleidsstuk waar ergens de bekende woorden “Binden & Boeien” op staan.

Iedereen kent het wel, dat beleidsstuk dat opgeleverd is door De HR Manager (nou ja eigenlijk twee HR Managers geleden al) en dat ook niet echt geschreven is door die HR Manager van twee managers geleden, maar door een afstuderende P&O meneer of mevrouw die inmiddels zelf ook al ergens werkt als HR Manager. De HR Manager van twee managers geleden heeft dus ooit zijn opmerkingen verweven en afgetekend en het stuk “Boeien & Binden” was daar.

Nou dat stuk bedoel ik nu…

Dat stuk over “Binden & Boeien” van personeel, dat waarschijnlijk één ordner ligt naast de ordner met de titel “Diverse stukken van maximaal een half A-4-tje”, met als inhoud: Huisregels personeel, Duitse humor, Plezier met Unix, Lekker eten met tofu en alles dat mannen over vrouwen weten.

Ja lieve lezer het klopt, inderdaad een vrij omslachtige manier om in te leiden dat “naast” focus op de werving misschien ook een tikje focus naar het “behoud” van uw professionals mag gaan. In het opgedoken “Binden & Boeien” manifest staan de welbekende termen en adviezen:

Onboarden

Aandacht geven

Talent developen

Carrière Coachen

En andere mooie begrippen

Laten we ze gewoon eens verrassen…

Ons bedrijf bouwt recruitment- en vacaturesites. ICT club van 20 man in Nederweert, Limburg (ja ook daar is stroom, riool en internet). Enfin, sinds 2009 een heerlijke club jonge professionals met ontzettend eigenwijze UX-designers, Front-End Developers,  PHP developers, Projectmanagers en Marketeers. Allemaal generatie Y natuurlijk.

Ons bedrijf is voor haar klanten serieus creatief in zowel business als online producten, maar ook wij (management van de club) hadden onze standaard en saaie “twee x per jaar” gesprekken met alle medewerkers. Rond de zomer even bijkletsen en vlak voor kerst het “einde jaar gesprek”.

Zo’n voorbeeld van een Nederweerts einde-jaar gesprek:

Wij:                                      Zo, ga lekker even zitten. Hoe is het laatste (half) jaar gegaan?
Professional:                     Ja wel goed,
Wij:                                     Oh fijn vinden wij ook,
Professionals:                   Tof,
Wij:                                     Ja klopt,
Wij:                                     Je krijgt er elke maand wat bij vanaf januari.
Professional:                     Chill
Wij:                                     Wat?
Professional:                     Ja gewoon, tof…

Lang verhaal kort: Bedrijf loopt goed, twee jaar terug gingen mijn compagnon en ik nog even inzoomen op die einde-jaars gesprekken die we net hadden afgerond. Ik vertelde mijn compagnon hoe saai en voorspelbaar we eigenlijk zijn geworden naar onze crew toe. Elke medewerker wist welk gesprek er ging komen in december en dat ze er wat salaris bij zouden krijgen en toen spraken we onderling af dat we de crew eens zouden verrassen in de zomer (die dus halverwege het jaar zou komen).

Hele korte blij-maker…

Simpelweg de crew kende ons al jaren van “salaris erbij” rond de kerst, maar niet in de zomer. En toen heb ik een paar weken liggen malen met de kennis die heb ik van “salarisverhoging en impact die zo’n verhoging (veel te kort) maakt op professionals”. Probleem is gewoon: Salarisverhoging is de kortst durende blij-maker die je iemand kunt geven, want na twee loonstroken is de professional gewend aan de verhoging en denkt hij ook niet meer terug naar dat magische “zomer verrassingsmoment” dat we hebben gecreëerd.

De oplossing:

Accountant gebeld met de volgende vraag: Beste Accountant, kun jij een extra salaris-component toevoegen op de loonstroken van al onze medewerkers. Dat component is “gewoon” extra loon, maar staat onder een eigen naam onder het bruto loon op de loonstrook vermeld.  En toen kregen we (waargebeurd) het volgende gesprek:

Accountant:                                     Hoe heet dat looncomponent dan?
Ik:                                                       Superhelden Toeslag
Accountant:                                     Sorry?
Ik:                                                       Zoals ik zeg…. (praat iets trager) Superhelden Toeslag
Accountant:                                     Dat is toch niet gebruikelijk op een loonstrook?!
Ik:                                                       (op mijn aller traagst) Su-per-hel-den-Toe-slag…..
Ik:                                                       Het is nu net de bedoeling dat het niet gebruikelijk is.
Accountant:                                     Oke dan…Voer ik wel door

En jawel in die volgende zomer riepen we onze crew bij elkaar en vertelden we dat we een verrassing voor ze hadden. Naast een kerstverhoging  kregen ze een “spontane” extra zomerverhoging (bedragen waren niet eens zo spannend). Maar we vertelde ook dat de groei en de goede cijfers alleen maar te danken waren aan ons team en dat daarom een beetje extra salaris niet toereikend was. Met trots en enthousiasme hebben we onze crew bedankt voor al hun werk en ze verteld dat ze voortaan elke maand een “Superhelden Toeslag” krijgen. Inderdaad best wel blij voor een club het HBO/HBO+ ers, maar ze zien onze dank en respect als management van het bedrijf elke 23e van de maand weer voorbij komen, maand in / maand uit.

Lijkt me sowieso hilarisch als één van onze professionals ooit gaat solliciteren en hem of haar wordt de vraag gesteld door een andere werkgever: Ja wat verdien je nu dan? Nou dat is een goede vraag, hier is mijn bruto maandloon, de reiskosten, mijn pensioen en mijn Superhelden Toeslag.

Dus ICT-end, Technisch, Zorgend, Bouwend en Transporterend Nederland die “Binden & Boeien” weer eens uit de kast heeft getrokken om meer behoud van professionals te bewerkstellingen. Maak een echte en oprechte eigen arbeidsvoorwaarde voor je crew.

10% Korting op Domino’s Pizza

Regel a life-time % korting op Domino’s Pizza voor je crew, laat je eigen bedrijfssokken borduren met de tekst “we laten je niet zakken” of trek je portemonnee voor een gratis crewmember corporate tattoo. Doe wat bij je bedrijf past, toon respect voor je team en geef ze een glimlach mee.

Als je maar wegblijft van “Superhelden Toeslag”, want die is exclusief van ons!

Geef een reactie

1 Comment