Google Hire. Zonder aangekondigde dood

Logo Google HireMet de lancering van Google Hire komt Google met haar eigen lichtgewicht ATS op de markt, naast Cloud Jobs API een volgende bouwsteen voor het verkrijgen van zoveel mogelijk vacatures via werkgevers. Google Hire is voor zover mij bekend op dit moment uitsluitend beschikbaar voor werkgevers die de G suite gebruiken:

Google Hire is a product under development that will help G Suite customers manage their hiring process more effectively. The product will allow employers to collect candidate applications online. Only information that a candidate voluntarily provides would be passed to a prospective employer as part of their online application. Private information will not be shared.

Interessante woordkeus, Google lijkt hiermee te zeggen dat de informatie ook door hen zelf wordt bewaard. Tijd voor een klein onderzoekje.

Medisas is één van de closed beta participanten, en onderstaand wordt een klein deel van het overzichtsscherm van huidig beschikbare posities bij het bedrijf getoond:

clip_image004

De url laat zien dat ik op de site van Medisas zit, maar dat veranderd op het moment dat ik op de link

Client Success Manager klik. Dan ga ik naar een vacaturedetailpagina binnen Google Hire:

clip_image006

Het is overigens een pagina zonder enige branding en nauwelijks enige opmaak. Afgezien van de url heb ik geen enkele indicatie waar ik ben.

Als ik op de Apply knop klik ga ik naar het sollicitatieformulier:

clip_image008

Hoewel het een zeer compact sollicitatieformulier is, krijg ik wel zo’n verdomde captcha te zien. Verder krijgt Medisas (en Google) mijn cv… Wat zou Google daar allemaal mee kunnen doen?

Als ik heb aangetoond geen robot te zijn en op Submit heb geklikt, krijg ik onderstaande boodschap te zien:

clip_image010

Hier is opeens wel sprake van enige branding, alleen is die afkomstig van Google Hire, niet van Medisas.

En ook de automatische email is vooral een Google feestje:

clip_image012

Net als de bevestiging van mijn actie nadat ik op de Confirm knop heb geklikt:

clip_image014

En dat is het volledige proces. Als het goed is kan Medisas nu zien dat iemand heeft gesolliciteerd en dat deze persoon ook nog eens het door de persoon opgegeven email adres heeft bevestigd.

Nu zou je verwachten dat een via Google Hire ingevoerde vacature goed zichtbaar is Google. Maar dat valt vies tegen, want zelfs met een zeer specifieke zoekopdracht is dit het resultaat:

clip_image016

Geen Medisas of Google Hire link, wel een aantal usual suspects. Met Glassdoor bovenaan. Glassdoor is één van de closed alfa participanten van de Google Cloud Jobs API. Maar dat kan natuurlijk toeval zijn…

Conclusie
Voor zover ik kan zien is Google Hire inderdaad een lichtgewicht ATS. En daarmee niets bijzonders, met name als er ook geen winst met Google Hire valt te behalen in relatie tot het Google zoekresultaat. Maar omdat het van Google komt, kijkt iedereen er met een vergrootglas naar. En mogelijk terecht. Laat ik daarom ook mijn eigen samenzweringstheorie maar eens tonen:

clip_image018

Zou het niet mooi zijn om alle vacatures van de hele wereld op dezelfde wijze geclassificeerd aangeboden te krijgen? Dat zou pas transparantie in de arbeidsmarkt geven. Dat kan overigens bijzonder vervelend uitpakken voor de tussenpersonen in dit domein die hun bestaansrecht juist halen uit het voorkomen van een dergelijke transparantie.

En waarom zou Google stoppen bij het classificeren van vacatures?

Geef een reactie

3 Comments