Google lanceert Hire officieel. En er kunnen toch doden vallen

Logo en logotype Google HireDinsdag heeft Google officieel Hire gelanceerd, het applicant tracking systeem (ATS) van Google voor klanten die van de G-Suite gebruik maken. Hire is onderdeel van Google’s masterplan om zich een steeds groter deel van de online recruitment koek toe te eigenen. En in dit geval zijn het niet de vacature-aggregatoren (lees: Indeed), vacaturesites en intermediairs die zich zorgen moeten gaan maken. Nu zijn het de aanbieders van kleinere ATS’en die op de korrel worden genomen.

De lijst aan features van Hire is zonder meer indrukwekkend te noemen:

  1. […] with Hire, you get a career site that’s optimized for Google Search. Hier valt het nodige op af te dingen, maar daarover later meer.
  2. Your jobs can also post to major job boards—like Indeed or Glassdoor—and to specialized ones too. Multiposting faciliteiten dus.
  3. Hire tracks the efficacy of each source, so you can make the most of your marketing spend.
  4. Google Search provides more background on a candidate by automatically surfacing links to their profiles from sites like LinkedIn, GitHub, Behance, Stack Overflow, US Patent Database, and others. Dit klinkt als niets minder dan een (beperkte) people aggregator functie. Dit is ook een functie die in de EU volgens de toekomstige privacy richtlijnen niet is toegestaan
  5. Search understands what you mean. Search “front end engineer” and it knows you want a professional with HTML, CSS, and JavaScript skills. No need for you to use Boolean with a dozen “OR” options. Experts appear at the top because results rank each candidate’s experience for each skill. De Cloud Jobs API wordt dus ook ingezet op het classificeren van de werkervaringen van kandidaten. Klinkt als een cv parser plus occupation classifier.
  6. Hire resurfaces past candidates in your search for open positions, enabling re-evaluation of those who may be perfect for the present open position.
  7. See all interviewers’ schedules side by side. It only takes seconds to drag and drop interviews into available slots, adjust their duration, and select a free room. Every interview is synced to Google Calendar, and context-rich calendar invites are sent to the interviewer and the candidate.
  8. With Gmail sync, candidate emails are automatically tracked in Hire, keeping recruiters, hiring managers, and coordinators aligned. Gmail Sync brings recruiting-related emails into Hire. No more bcc’ing the system. In Hire, the entire hiring team can see what has been communicated to the candidate.
  9. Coming soon: Now you never have to leave your inbox. Hire’s Gmail Add-On brings the candidate profile to you. When you get an email from a candidate, you’ll have complete context about them via a side-panel. And what’s even better: you can take actions like advancing or rejecting the candidate, or messaging your teammates.
  10. View key recruiting metrics easily and export to Google Sheets for additional analysis.

Dit is een zeer rijke feature-set voor het MKB, want dat is waar de G-suite en dus ook Hire zich op richt. En waar Google al meer dan drie miljoen betalende klanten heeft… Dit is, in mijn optiek, bijzonder zorgwekkend nieuws voor al die kleine en middelgrote ATS-aanbieders in de wereld.

Optimized for Google?
En dan is er nog die claim dat Hire optimized for Google search is en dat daarmee vacatures via Hire door Google for Jobs ontsloten gaan worden. Dat lijkt nog niet helemaal het geval. Want net als de vorige keer heb ik het niet voor elkaar gekregen om Google mij in haar ‘organische’ zoekresultaten een vacature uit Hire te laten zien. En dat is toch wel opmerkelijk. Als iemand anders het wil proberen; hier zijn de vacatures van Brad’s Deals, een Hire gebruiker. Vacatures worden wel zichtbaar via Glassdoor (een deelnemer in het Google for Jobs programma), maar niet via Hire zelf.

Volgens TechCrunch is dit overigens by design:

Earlier this year, Google launches its Google for Jobs initiative and its job search feature in Google Search to help job seekers find the right job for them. Now it’s launching this new tool to help businesses manage their candidates. The missing piece here is giving businesses tools for managing job posting — and maybe posting them directly to Google’s new jobs widget in Search. As the company pointed out when it launched its AI-powered job search engine, though, it has no interest in doing this and is instead partnering with major online job boards.

Dit klinkt als een geruststelling voor vacaturesites die met Google partneren, de vraag is alleen hoe lang Google dit wenst vol te houden.

Google’s masterplan
Hire is daarnaast ook een kanaal voor Google for Jobs, samen met een aantal andere kanalen:

clip_image004

En nu Google ook nog eens de cv’s gaat parsen en classificeren dan heb je straks in potentie een Google for Candidates naast een Google for Jobs. Door daar vervolgens de profielen van kandidaten op social media aan te koppelen (waarom je geintegreerde online profiel niet in een Google+ account aanbieden?) komt de wereld volgens The Circle weer een paar angstaanjagende stappen dichterbij. Of zijn dat slechts misplaatste hersenspinsels van een overbezorgde babyboomer?

Geef een reactie

3 Comments