Een stap van een Giant. Recruiters opgelet?

Een klein jaar geleden beschreef ik de “The Battle of the Giants”.  Ook al zijn wij hier op Recruitmentmatters onszelf opnieuw aan het uitvinden, de strijd van de Giants gaat voor. In ons kleine kikkerlandje zijn we in de ban geweest van Prinsjesdag en de recruiters misschien in de ban van de vraag wanneer Google Jobs naar Nederland komt. Voor de Giants is het-dit gerommel in de marge.

Toch grijp ik de kans aan om de bewegingen van Microsoft en LinkedIn in Nederland met enig commentaar te voorzien. LinkedIn laat ons weten dat Talent Insights naar Nederland komt. Hoera, HR gaat ook in Nederland weer met cijfertjes spelen. Ook al lopen we in Nederland voorop met het aanwezig zijn op LinkedIn, de Nederlandse en Europese HRM’ers  lopen volgens LinkedIn zeker niet voorop met het gebruik van HR analytics. Zie bijvoorbeeld dit rapport van LinkedIn. Maar ook toen ik in 2016 over Crunchr schreef heb ik nog redelijk wat consultant uurtjes kunnen maken om alleen maar uit te leggen wat en hoe HR analytics gebruikt kan worden. Misschien nu, als Talent Insight wordt uitgerold dat we en masse gaan number crunchen in HR land.

Maar LinkedIn deed meer, ook Salary werd uitgerold en op deze manier worden er nu weer meer data van ons verzameld. Nu krijgen we nog een tijdje een rapportje cadeau maar ondertussen groeit de reus en komt deze reus met zijn tentakels steeds dieper in de vezels van de werkende mens.

Het geniepigst en waarschijnlijk het meest ingrijpend is de integratie van LinkedIn aan office van Microsoft (en ook de zakelijke varianten). In outlook en de office apps/applicaties kan LinkedIninformatie worden gebruikt.  Bij het maken van een curriculum vitae kan je de eigen informatie gebruiken maar ook die van contacten bij het mailen of andere outlook functies. Natuurlijk kan je met contacten dan ook samen in 360 functionaliteiten aan een document werken.

Lotus van IBM is vergeten. Microsoft doet een stap. Fijn dat recruitend Nederland mee mag helpen aan deze strijd gevoerd door onze Giants. Het zijn vaak dit soort stappen die ongemerkt ons leven gaan beheersen. Iedereen is vergeten hoe soms dagelijkse software, waar Microsoft meester in is, ons leven kan veranderen. Misschien is het geluk dat de laptop en desktop niet meer onze enige digitale windows zijn en dat we gelukkig ook nog de andere reuzen hebben die zeker niet slapen. The battle goes on.

 

Geef een reactie