YOUNGCAPITAL: Is this still legal?

Wat is er aan de hand?

YoungCapital bestookt ons met meldingen van hun nieuwe website. Nu heb ik vandaag helaas geen tijd voor een dieptekijk, maar omdat er met YoungCapital zoveel mis in aan de oppervlakte neem ik ze mee in de onregelmatig verschijnende, oppervlakkige serie: ‘Is this still legal’?

Hoe zit het precies?

We nemen een kijkje op hun nieuwe website. HumanCapital beschikt over Europa’s grootste talentennetwerk (brrr!). De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Adel verplicht. De site zal toch van behoorlijke kwaliteit moeten zijn. En dat is ie op het eerste gezicht bepaald niet.

Als we de link van de CEO volgen gaan we direct kopje onder in het design. Dikke witte letters op oranje knoppen; met mijn veertig levensjaren kan ik dit nog nét lezen. De bewegende beelden achter de knop ‘Bekijk video’ weerhouden me ervan de video te starten. Er staat midden in beeld een taalkeuze. De Nederlandse tekst begint met Engelse woorden. Ik moet kiezen of ik vacatures wil vinden of stages. Waarom moet ik die keuze maken? Geef me gewoon de lijst en daarna pas de vraag om te segmenteren. Grrr.

Ondanks deze verkeerd geplaatste keuzeoptie en ondanks het drukkende gegeven dat ik mij niet herken in de kennelijke extremen die YOUNGCAPITAL zoekt in het bipolaire spectrum kies ik voor YOUNGCAPITAL VACATURES. Here we go.

Het eerste dat opvalt is dat YOUNGCAPITAL de bovenste helft van de pagina reserveert voor een boilerplate boodschap en een e-mailadresbedelverzoek. Noch de boilerplate noch het bedelverzoek is in het belang van de bezoeker van de website. Dat YOUNGCAPITAL geweldig is, dat mogen de werkzoekers toch zelf beslissen? En abonneren op de vacature alert vraag je een werkzoeker idealiter toch pas nadat je een goede resultaatlijst hebt gepresenteerd? Maar hiermee, zelfs, is de afwenteling van het eigen gewin op de aandacht en de tijd van de werkzoeker nog niet klaar. Nee. Het ergste moet nog komen.

Jawel. Je ziet het goed. Ik wilde niet kiezen tussen stages en vacatures. Toen ik toch maar koos voor vacatures kreeg ik bovenaan de lijst een stage te zien! Dit is een affront. En dan noemen ze die stage ook nog eens TOP JOB. Dit gaat multidimensioneel mis. Bijna de hele pagina bestaat uit desinformerende of, tenminste, ongepaste reclamepraat. Deze pagina is niet opgezet vanuit het belang van de jonge mensen die YOUNGCAPITAL probeert te lokken. Een niet passende vacature bewust bovenaan de lijst plaatsen is hét standaardvoorbeeld van onethisch rekruteren. Doe dat niet.

Wat nemen we ervan mee?

YOUNGCAPITAL komt niet meer pas net kijken. Het is inmiddels een grote boom. Grote bomen vangen veel wind. Er is flink wat aan te merken op de website van YOUNGCAPITAL. De website kan en moet beter. YOUNGCAPITAL zou het goede voorbeeld moeten geven.

Maar YOUNGCAPITAL, nu jullie toch luisteren, hoe zit het eigenlijk met de olifant in de kamer? Hoe zit het met jullie visie? De website is nieuw en kent een paar verbeterpunten. Maar jullie visie is verouderd en moet bij het grof vuil. Lees, maar, hieronder. Dit kan toch niet meer? Wat we meenemen van de website is dat ie beter kan. Maar wat overblijft is de vraag: ouderen uitsluiten; is this still legal?

*om de leesbaarheid te bevorderen is deze visie geredigeerd door de auteur

Geef een reactie

4 Comments