Blockchain klinkt prachtig, dus de arbeidsmarkt is er vol van

Wat is er aan de hand?

Blockchain is onzin. De wereld kwam daar op 9 december 2017 achter.


Bron: Google trends

Maar recruiters zijn er nog niet van op de hoogte. Zij werven nog naar hartelust kandidaten die ‘iets’ met blockchain gaan doen. Kijk maar. De getallen spreken voor zich.


Bron: Jobfeed

De vraag dringt zich op: Waarom?

Hoe zit het precies

Blockchain is tientallen jaren oud. Recent was men dat even vergeten. En toen een paar speculanten riepen dat je er geld mee kunt verdienen en dat het de toekomst heeft, staken een groep snelle slimmeriken en een leger slome duikelaars er geld in. Helaas voor de laatste groep is blockchain nergens goed voor. Alles wat je met blockchain kan doen kun je beter zonder blockchain doen.

Recruiters laten zich daar niets aan gelegen en werven voor blockchain. Hieronder zie je de intermediairs die het hardst schreeuwden om blockchain talent.

Er zijn zelfs speciale websites voor:

Dat recruiters blockchain talent zoeken is begrijpelijk. Bedrijven vragen erom. En niet de minste bedrijven.

 

Ongelofelijk, 6.000 vacatures voor fictieve nonsens. De vacatures staan vooral open bij bedrijven die feiten controleren als core business hebben. Hoe kan dit? Tunnelvisie is natuurlijk onvermijdelijk bij een bejaarde hype. De mensen die het begrijpen laten het links liggen. De mensen die het niet begrijpen blijven over en hemelen het verder op. Maar dat ze in dezen getale nog actief zijn verbaast. Leidinggevenden van alle genoemde bedrijven weten dat blockchain niets is. Waarom verbinden ze zich er dan nog steeds aan? Waarom werven ze hoger opgeleide kandidaten met iets waarvan de kandidaat weet dat het onzin is? De kandidaat is toch hoger opgeleid?

Voor wat het waard is: onderstaande beroepen koketteren met blockchain (spoiler alert: trainee staat op twee!):

 

Dit zijn de woorden waar je op kunt werven:

Wat nemen we ervan mee?

De wereldwijde hype is voorbij, maar de Nederlandse arbeidsmarkt heeft nog niets door. Recruiters en bedrijven pikken daar een graantje van mee. Maar waarom gooien gerenommeerde bedrijven hun gedegen reputaties te grabbel in de war for blockchain talent? De goeie kandidaten schrik je ermee af.

 

Post scriptum: René Veldwijk maakte me erop attent dat blockchain geen tientallen jaren oud is. Ik plaatste de conceptie van blockchain in 1991, maar dit moment moeten we, als ik mij correct heb laten overtuigen, eerder zien als een aanzet tot conceptie dan als de daad zelf. Iedereen, overigens, die iets denkt te weten van blockchain is van harte aangeraden zijn verhelderende uiteenzetting te bekijken op vimeo. Iedereen die er niets van weet is verplicht het te bekijken.

Geef een reactie