Breaking news: vacatures in de maand januari 2019

UitgelatenNa een lange, lange periode van stilte reanimeer ik vandaag de maandelijkse serie over de ontwikkeling van het online vacaturevolume oppakken. En het is een bijzonder moment om te beginnen want  in januari 2019 zijn er volgens Jobfeed meer dan 260.000 nieuwe online vacatures geplaatst. En dat is ruim 25% meer in vergelijking tot januari 2018. En januari 2018 had op haar beurt maar liefst 65% online vacatures meer dan januari 2017. Het vacaturevolume in januari 2018 is ook nog eens het hoogste sinds de start van de metingen (oktober 2006).

De groei van het online vacaturevolume lijkt oneindig door te gaan. Toch wel een bijzondere ontwikkeling aangezien de omvang van de potentiële beroepsbevolking nauwelijks groeit. En het lijkt weinig zinvol om steeds meer vergelijkbare reclame naar dezelfde groep mensen te sturen. Maar dat is precies wat er aan de hand lijkt te zijn.

Vacaturevolume in januari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in januari sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in  januari, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in  januari, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Dit is toch wel te omschrijven als een explosieve groei van het online vacaturevolume in de afgelopen jaren. Waar tijdens de financiële crisis de aantallen vacatures in januari consequent (ruim) onder de 100.000 bleven steken is er sinds het herstel sprake van een zich versnellende groei van het online vacaturevolume. Met als voorlopige maximum de meer dan 260.000 online vacatures in de afgelopen maand. En bedenk dat in 2013 de teller nog stil bleef staan bij slechts 71.000 online vacatures. Een ongekend verschil.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Het jaar is nog maar net begonnen en dat maakt deze grafiek misschien een beetje kaal. Maar het is al meteen zeer opvallend dat het online vacaturevolume over januari 2019 hoger is dan enige maand in 2018. Als je daarbij bent dat januari in het algemeen een van de ‘mindere’ maanden is en dat alle maanden van 2018 recordmaanden waren in vergelijking met dezelfde maand in voorgaande jaren, dan maakt dat het resultaat van januari 2019 des te opvallender. Als dit een indicatie is voor heel 2019 dan kunnen we nog heel wat records verwachten.

Om het vacaturevolume van januari 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Ik kan zomaar kopiëren wat ik vóór de periode van stilte over bovenstaande grafiek schreef:

Tja, de vacature-explosie gaat onverminderd voort. Je kan langs de gemiddelde toename van het online vacaturevolume in de laatste paar jaar een liniaal leggen; zo recht is de lijn. En die lijn is ook nog eens ongekend steil. Waar stopt dit?

Nu zijn er weliswaar twee perioden waar je een liniaal langs kan leggen, maar een kniesoor die daarop let. De meest recente periode is nog eens fors steiler dan de voorgaande periode. En ik vraag me onwillekeurig af of we de grens van de 300.000 vacatures in één maand gaan doorbreken. Als je dat in 2013 had gezegd ha ik je voor gek verklaard, maar nu zeker niet. Het klinkt misschien nog steeds heel erg veel, maar ik had een paar jaar geleden ook niet geloofd dat we de 260.000 vacatures zouden kunnen aantikken. En dat is toch net gebeurt. In januari nog wel.

Heel benieuwd waar deze trend gaat eindigen. Overigens heb ik een voorzichtige kanttekening op basis van onderstaande online gedachtenuitwisseling:

Twitter discussie met Adzuna

Helaas nam Jobfeed niet deel aan deze discussie en Thomas De Schuyter reageerde niet meer op mijn laatste tweet. Dus ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken maar ik ben bijzonder nieuwsgierig naar de manier waarop Adzuna ontdubbelt. Voor de goede orde, Adzuna is een vertical search engine zoals Indeed (maar dan natuurlijk veel kleiner) en De Schuyter is Marketing! Country Manager voor Adzuna Nederland. En nee, die “!” achter Marketing is geen typefout, zo geeft De Schuyter zijn functie aan op Twitter.

Geef een reactie