Vacatureparasiet zoekt nieuwe uitdaging

Indeed logoEen parasiet heeft als onhebbelijke eigenschap haar gastheer het leven te benemen. In deze geest moet je dan ook mijn kwalificatie van Indeed als vacatureparasiet zien. En daarmee overigens alle vertical search engines, die door het aggregeren van vacatures van derden en het vervolgens beter vindbaar maken van die vacatures een eigen niche hebben weten te creëren. Vervolgens werden de duimschroeven aangedraaid bij de eigenaren van die vacatures (vacaturesites, uitzenders en grotere werkgevers): betalen of we draaien de bezoekerskraan naar je site dicht. Vacaturesites en uitzenders hadden beter moeten weten maar waren lui en bleken plotseling afhankelijk te zijn geworden van Indeed cum suis. Kleinere werkgevers waren collateral damage waar de vertical search engines een extra centje aan konden verdienen. Deze, in mijn optiek mafiose praktijken (betalen en wij “beschermen”) leverde tot voor kort een goed belegde boterham op.

Maar met de komst van Google for Jobs waait er een nieuwe wind. Google zag wat Indeed voor elkaar had gekregen en dacht: dat kan ik ook, en beter. En die gedachte is ondertussen alweer enige tijd geleden werkelijkheid geworden. Met de zeer geleidelijke uitrol van Google for Jobs over de wereld is er sprake van een steeds kleiner wordende niche voor vacature-aggregatoren. Deze super parasiet maakt het voor de andere parasieten een stuk moelijker. En dat niet alleen, er zijn ook nog eens partijen die via de super parasiet een graantje mee willen pikken en daarmee een extra nagel in de doodskist van de andere parasieten  jaagt.

Tegen deze achtergrond kunnen we acties van Indeed duiden, zoals de recente overeenkomst tussen Indeed en Sanoma, waarbij Indeed de vacatures binnen Nu.nl mag leveren. Enkele jaren geleden was het nog Connexys en/of Monsterboard die deze eer ten beurt vielen (NuWerk), maar dat is nu Indeed geworden. En wat een eer! Ik laat zo de user journey zien die gemaakt moet worden om bij een echte vacature aan te belanden. Spoiler alert: dit is alleen voor echte doorzetters. Gezien de traffic op Nu.nl zijn er ongetwijfeld nog een fors aantal doorzetters die het einddoel gaan bereiken, maar wat is dit een verschil met de Indeed die de eerste resultaatpagina van Google domineerde.

De user journey op Nu.nl
We beginnen goedgemutst op de homepage van Nu.nl:

Nu.nl homepage

Oke…, waar kan ik vacatures vinden? De global navigation (horizontaal en verticaal) geeft me geen enkele steun. Het enige wat ik kan doen is elke navigatie-optie proberen en kijken waar de vacatures verborgen zijn.

Ongekend geluk is mijn deel, al bij de eerste navigatie-optie (Economie) is het raak, hoewel het wel even duurt voordat ik dat doorheb. In eerste instantie spit ik de volledige pagina door, maar daar is niets te vinden (correctie, er is wel een kader naar de vacatures te vinden op de homepage, maar door de veelheid aan afbeeldingen niet een-twee-drie te vinden voor de ongeduldige zoeker). Maar in de verticale navigatie is Economie nu opengeklapt, de onderliggende subopties zijn in slecht leesbaar grijs weergegeven. En in slecht leesbaar grijs staat Werk:

Nu.nl Economie

Als ik daar fluks op klik krijg ik onderstaande pagina te zien. Er zijn geen subsubopties voor Werk, maar ik zie wel een kader Vacatures rechtsonder in het zichtbare deel van het scherm. Met daarbij de volstrekt ridicule claim dat ik hier mijn droombaan kan vinden. Welke braindead verzint toch dit soort teksten?

Nu.nl Werk

Interessant detail  is overigens het volgende :

Vacature kader

Zie je het? in samenwerking met Indeed, in microscopisch kleine lettertjes onder het logo van Nu.nl. Nu.nl is duidelijk trots op deze samenwerking met Indeed (de nummer 1-vacaturesite ter wereld)…

Hoe dan ook, klikken op bovenstaand kader brengt me bij de vacatures:

Nu.nl vacaturelijst

Ik kan zoeken op Wat en Waar en dat is het. Dat is alles. Heb ik daarvoor al deze moeite gedaan?

Overigens is mijn lijdensweg nog niet helemaal ten einde, want als ik in bovenstaande lijst een functietitel aanklik dan krijg ik dit te zien:

Indeed vacature

Ik ben nu op de site van Indeed.

En als ik op de sollicitatieknop klik kom ik hier terecht:

Intermediair vacature

Dit is de site van (ongetwijfeld) de intermediair.

Als ik dit bij een paar vacatures heb gedaan heb ik in de gauwigheid ook nog eens een bonte hoeveelheid cookies verzameld. Ook als ik geen droombaan vind heb ik toch nog wat overgehouden aan dit avontuur.

Conclusie
Indeed is kralen aan het rijgen in een poging de traffic cijfers op een acceptabel niveau te houden, een voorwaarde voor hun business model. Een begrijpelijke tactiek die mijns inziens tegelijkertijd als een achterhoedegevecht moet worden bestempeld. Want hoe win je in hemelsnaam van Google?

Geef een reactie