Breaking news: vacatures in de maand maart 2019

UitgelatenDe cijfers van maart over het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 245.000 nieuwe online vacatures geplaatst. Een stijging van ‘slecht’ 16% in vergelijking met maart 2018. En het is ook het hoogste aantal vacatures in de maand maart sinds de start van de metingen (oktober 2006). 

De groei van het online vacaturevolume wil maar niet stoppen. Ook al zijn de vacaturevolumes ondertussen tot onvoorstelbare hoogtes gestegen dan lijkt het toch elke maand weer mogelijk de lat nog hoger te leggen. Wordt dit getriggerd door een krapte op de arbeidsmarkt? Meer hengels in dezelfde vijver levert geen groei van de visstand op. En hoeveel reclame wil je over dezelfde doelgroep uitstorten? Ik ben het spoor al geruime tijd bijster.

 

Vacaturevolume in maart
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in maart sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in  maart, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in  maart, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Dit is toch wel te omschrijven als een explosieve groei van het online vacaturevolume in de afgelopen jaren. Waar tijdens de financiële crisis de aantallen vacatures in maart met grote regelmaat (ruim) onder de 100.000 bleven steken is er sinds het herstel sprake van een zich versnellende groei van het online vacaturevolume. Met als voorlopige maximum de ruim 245.000 online vacatures in de afgelopen maand. En bedenk dat in 2014 de teller nog stil bleef staan bij slechts 78.000 online vacatures. Een exponentiële groei.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Als de eerste drie maanden van 2019 indicatief is voor de rest van het jaar dan kunnen we nog heel wat verwachten. Want de vacaturevolumes van januari – maart steken ver boven die van de overeenkomstige maanden van vorig jaar uit.

Om het vacaturevolume van maart 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Ziet u het? Een miniscuul knikje naar beneden in steil omhooglopende trendlijn? Is het een indicatie van andere tijden of niet meer dan een hikje? De komende maanden zullen hier meer duidelijkheid in moeten gaan brengen. Een kwestie van geduld dus.

Overigens ben ik nog altijd in gespannen afwachting van de reactie van Ruud Liebregts (Head of Product Textkernel) om meer licht te laten schijnen op de enorme groei van het vacaturevolume; tot een niveau wat elk voorstellingsvermogen te gaat. Verleden maand zei ik er dit over:

De hellingshoek van de trendlijn is iets afgenomen in de afgelopen tijd, maar het verschil met de periode daarvoor is minimaal. Het is nog altijd een extreem steile hoek waaronder de trendlijn de hemel in schiet. Met de al eerder opgeworpen vraag tot gevolg: waar stopt dit? We hebben volgens de ILO definitie een beroepsbevolking van ongeveer 9,2 miljoen mensen. Als we even over de duim rekenen betekent het dat een kleine 3% van de beroepsbevolking van baan zou veranderen als al deze vacatures worden ingevuld. Op jaarbasis is dit meer dan 30% van de beroepsbevolking. En als we dat drie jaar volhouden is de hele beroepsbevolking van plaats veranderd. Natuurlijk…

Ik kan niet anders doen dan afwachten.

Geef een reactie