Recruiting for skills

Wat is er aan de hand?

Example of skill matching in asymmetric soccer

Skills hebben het op de arbeidsmarkt zwaar te verduren. Marc Drees, bijvoorbeeld, ziet weinig heil in het gebruik van skills bij matchingsvraagstukken.

Hoe zit het precies?

Er zijn best argumenten te verzinnen tegen matchen op skills. Skills zijn te vaak diffuus en vaak te ambivalent en als je wilt matchen op skills dan ben je veroordeeld tot het koppelen van leugens op cv’s met onmogelijke eisen in vacatures.

Het mengen van ongeldige definities met ongeldige attributies leidt, romantische excursies daargelaten, zelden tot bevredigende resultaten.

Aan de andere kant. Soms zijn skills eenvoudig vast te stellen. Soms heb je geen skills nodig om de skills te herkennen die leiden tot de beste match. Een voetballer moet goed kunnen voetballen, overige skills zijn nice to have. Je kunt goed voetballen als je balcontrole hebt, scherp kunt passen en hard kunt schoppen. Sterk of fit hoef je niet te zijn. Dat is allemaal makkelijk meetbaar. Psychologie speelt ook nog een rol als zachte factor. Spelers in een rood shirt zijn beter dan spelers in andere shirts; makkelijk meetbaar.

Wat nemen we ervan mee?

Skills matter. Matching using skills is not always a bad idea. Often it is, but not always.

Geef een reactie