Breaking news: vacatures in de maand april 2019

UitgelatenDe cijfers van april over het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 245.000 nieuwe online vacatures geplaatst, vrijwel identiek aan het vacaturevolume van vorige maand. En een stijging van bijna 24% in vergelijking met april 2018. En daarmee is het ook het hoogste aantal vacatures in de maand april sinds de start van de metingen (oktober 2006). 

Het begint er op te lijken dat we een piek in het online vacaturevolume hebben bereikt. Sinds januari is het vacaturevolume min of meer stabiel, zo rond de 250.000 vacatures per maand. Je kan je ook bijna geen verdere groei voorstellen; een kwart miljoen vacatures per maand gaat niet zomaar eventjes ingevuld worden. Laat staan als we een vacaturevolume van boven de 300.000 zouden krijgen.

Vacaturevolume in april
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in april sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in  april, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in  april, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Dit is toch wel te omschrijven als een explosieve groei van het online vacaturevolume in de afgelopen jaren. Waar tijdens de financiële crisis de aantallen vacatures in maart met grote regelmaat (ruim) onder de 100.000 bleven steken is er sinds het herstel sprake van een zich versnellende groei van het online vacaturevolume. Met als voorlopige maximum de ruim 245.000 online vacatures in de afgelopen maand. En bedenk dat in 2014 de teller nog stil bleef staan bij iets minder dan 69.000 online vacatures. Een exponentiële groei.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Als de eerste drie maanden van 2019 indicatief is voor de rest van het jaar dan kunnen we nog heel wat verwachten. Want de vacaturevolumes van januari – maart steken ver boven die van de overeenkomstige maanden van vorig jaar uit.

Om het vacaturevolume van april 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Wat ik verleden maand constateerde als een minuscuul knikje naar beneden in steil omhooglopende trendlijn lijkt toch weer een knikje naar boven te hebben gekregen. De stabilisering van het online vacaturevolume in de afgelopen maanden vertaald zich dus nog niet naar een afbuigende trendlijn. Geduld is een schone zaak, of wil ik misschien wel wat al te graag een aftopping van die exponentiële groei zien? Dat heeft dan weer te maken met de vraag die nog altijd open staat richting Ruud Liebregts (Head of Product Textkernel), om meer licht te laten schijnen op de enorme groei van het vacaturevolume; tot een niveau wat elk voorstellingsvermogen te gaat.

Ik kan niet anders doen dan afwachten.

Geef een reactie