Cv’s werk.nl mogelijk in tienduizenden buitenlandse handen

Wat is er aan de hand?

Recent zaaide UWV paniek over 117.000 mogelijk onrechtmatig gedownloade cv’s. RecruitmentMatters betoogde dat dit geen hack betrof, maar business as usual, alleen dan te opvallend. Nu blijkt dat werk.nl cv’s vrij te downloaden zijn voor 10.000 buitenlandse bedrijven:

UWV: buitenlandse werkgevers die een vestiging hebben in Nederland kunnen een account aanvragen op https://werk.nl . Ook kunnen werkgevers uit de grensstreek (België en Duitsland) een account aanvragen

Is dat wettelijk toegestaan?

Hoe zit het precies?

Buitenlandse werkgevers met een vestiging in Nederland mogen van werk.nl cv’s raadplegen. Dat zijn er ongeveer 10.000. Het is de vraag of dit van de wetgever mag.

Wat nemen we ervan mee?

Alle cv’s zijn allang in alle handen van alle kwaadwillenden die er brood in zien. Dit eenvoudige lek voegt daar weinig aan toe.

Natuurlijk moeten buitenlandse bedrijven in Nederland kunnen werven. Maar dat betekent niet dat het mag. UWV, is delen van cv’s met organisaties in buitenlandse handen, waardoor werklozen verplicht zijn hun gegevens over de grens te laten, in lijn met de AVG?

Geef een reactie