Career shock! Help!

Wat is er aan de hand?

Recruiters staan aan de wieg van menig loopbaan. Sommige van die loopbanen ontwikkelen zich prachtig. Andere smoren in de kiem. Jos Akkermans, Associate Professor of Sustainable Careers (recruitability), doet hier onderzoek naar en komt tot een schokkende conclusie: Career shocks mess with your recruitability! Dat kan zo niet langer. Help!

Hoe zit het precies?

Een goede carrière, wat is dat?

Je kunt kijken naar het aantal mensen dat je onder je hebt gekregen, het aantal promoties dat je hebt gehad, salarisverhogingen. Je kunt ook bij jezelf nagaan wat je zelf van je carrière vindt. Tenslotte moet je beoordelen of je carrière toekomst heeft, of je recruitable bent. En dit laatste is belangrijker dan ooit, nu functies al zo lang steeds rapper verdwijnen.

Maar recruitability gaat de mist in bij mensen die schokken meemaken in hun carrière. Ze verwerken die vaak niet zo goed. Dit zorgt voor onbenul ten aanzien van de externe arbeidsmarkt, onderbenut arbeidspotentieel en aan de randen daarvan armoede, ongeluk en increased all cause mortality. Niet alleen bij mensen die ontslagen ten deel vallen, ook bij mensen die positieve carrièreschokken te verwerken krijgen.

En reken maar dat mensen schokken te verwerken gaan krijgen. De meritocide tektoniek van de arbeidsmarkt stort steeds onverwachtere tsunami’s aan ontslaggolven uit over gemiddelde werknemers die deze schok niet altijd te boven zullen komen, met hier en daar werknemers in een backeddy, bang voor terug in de maalstroom. Enfin.

Onderzoek naar schokken op de arbeidsmarkt is hard nodig als we toe willen naar een flexibele arbeidsmarkt en als we willen dat flexibel wat meer slaat op de koppeling tussen vraag en aanbod en wat minder op de ontkoppeling daarvan. Gelukkig vindt dat onderzoek plaats. En, dubbel geluk, je kunt eraan bijdragen:

Wat nemen we ervan mee?

Twee dingen.

Ten eerste nemen we er weinig van mee. Tenzij je als recruiter je plicht doet en de onderzoeksvragen:

  1. invult als je tot de doelgroep behoort;
  2. verspreid via alle sociale kanalen die je aan kunt boren.

Dan nemen we er veel van mee, uiteindelijk.

Hier is de link, doe je plicht. Help!

https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_3xtmXIfR08X6YbH

Ten tweede, als je als recruiter iemand spreekt die negatieve schokken heeft meegemaakt in zijn of haar loopbaan: zet er een plusje bij. De kans is relatief groot dat deze kandidaat meer in zijn mars heeft dan op zijn cv. Als ik het onderzoek goed begrijp.

Edit: Nabrander

Professor Akkermans attendeerde me op dat recruitability geen verantwoorde term is, dat schokken ook positief kunnen uitpakken en dat links naar de artikelen niet zouden misstaan. Waarvan akte.

Building a sustainable start: The role of career competencies, career success, and career shocks in young professionals’ employability

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001879119300478

SA Journal of Industrial Psychology – Tales of the unexpected : integrating career shocks in the contemporary careers literature – theoretical research

https://journals.co.za/content/journal/10520/EJC-ee9643e8c

Veel leesplezier gewenst to all science loving recruiters!

Geef een reactie