UWV Open Data: goudmijn op een krappe arbeidsmarkt

Wat is er aan de hand?

Het UWV heeft Open Data beschikbaar gesteld over de ervaring en interesse van werklozen, in verhouding tot het aantal vacatures per soort beroep. Het is een goede manier om de arbeidsmarkt eerlijker en transparanter te maken. Met goede data en applicaties wordt het makkelijker voor werkgevers om iemand uit werkloosheid te helpen. Die datalevering is gestopt per november 2018. We willen (nog steeds!) een update. En om nog één keer te laten zien waarom dit belangrijk is gooien we het nu over een andere boeg: een filmpje.

Hoe zit het precies?

In eerdere stukken hebben we het belang van UWV Open Data al uitgebreid belicht door te laten zien wat ermee mogelijk is (Dirk Goossens deed dat hier, ikzelf heb hier vervolg aan gegeven). Helaas, de datakraan is sindsdien niet meer opengedraaid.

Om de directe praktische relevantie van de data te laten zien koppelden we deze cijfers aan de contactgegevens van werkgeversservicepunten. Daarmee bouwden we (in 1 dag!) een direct toegankelijke applicatie voor werkgevers. Hoe dat werkt? Bekijk het filmpje:

Als je een dergelijke applicatie kunt integreren in het recruitmentproces komen bedrijven en WSP’s sneller met elkaar in contact. De applicatie is direct toegankelijk, hieronder. Probeer maar uit.

Volg de link voor de tool op een nieuw tabblad.

Wat kunnen we doen?

Het lijkt ons duidelijk, deze data kan de arbeidsmarktsituatie van Nederland beter maken. Zeker nu de arbeidsmarkt uit elkaar klapt van de spanning, is er voor werkgevers geen excuus meer om niet op zoek te gaan naar de laatste mensen die nog kunnen werken maar nu thuis zitten. Maar via het UWV of een werkgeversservicepunt is het moeilijk om erachter te komen waar die ruimte nog zit en bij wie je dan moet zijn. Open data kan daar goed bij helpen.

Dus ben je het hiermee eens, deel dan het filmpje, wijs
anderen op deze mogelijkheid en laat het UWV weten dat we hierop zitten te
wachten. Maak deze data beschikbaar!

Geef een reactie

3 Comments