Breaking news: vacatures in de maand juli 2019

UitgelatenDe cijfers van juli over het online vacaturevolume in Nederland zijn (alweer enige tijd) binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 252.000 nieuwe online vacatures geplaatst, vrijwel identiek aan het vacaturevolume van de vorige drie maanden. En een stijging van bijna 17% in vergelijking met juli 2018. Daarmee is het ook het hoogste aantal vacatures in de maand juni sinds de start van de metingen (oktober 2006). Ondertussen staat de teller van het aantal online vacatures voor 2019 op 1,7 miljoen. Dat is nu al meer dan heel 2016!

Tegelijkertijd begint het er op te lijken dat we de piek in het online vacaturevolume hebben bereikt. Sinds januari is het vacaturevolume min of meer stabiel, zo rond de 250.000 vacatures per maand. We zitten aan een natuurlijk plafond en dat is maar goed ook. Tenslotte hebben we ondertussen nog maar 3,5 werkloze per online vacature; er zijn nog nauwelijks mensen te vinden voor een vacature. Vergelijk dat eens met juli 2013, toen waren er maar liefst 13,8 werklozen per online vacature. Er kan veel veranderen in zes jaar tijd.

Vacaturevolume in juli
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in juli sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in juli, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in juli, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Dit is toch wel te omschrijven als een explosieve groei van het online vacaturevolume in de afgelopen jaren. Waar tijdens de financiële crisis de aantallen vacatures in juni met grote regelmaat (ruim) onder de 100.000 bleven steken is er sinds het herstel sprake van een zich versnellende groei van het online vacaturevolume. Met als voorlopige maximum de ruim 252.000 online vacatures in de afgelopen maand. En bedenk dat in 2013 de teller nog stil bleef staan bij iets meer dan 69.000 online vacatures.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

De eerste zeven maanden van 2019 laten consequent een aanzienlijk groter aantal vacatures zien. Na de maanden augustus en september laat 2018 ook een zeer hoog aantal vacatures zien; ik ben benieuwd of we hier dit jaar overheen gaan. Het is nauwelijks voorstelbaar.  

Om het vacaturevolume van juli2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Terwijl de trendlijn nog altijd onverdroten verder stijgt lijken de maandcijfers te suggereren dat we zo’n beetje op of onder de lijn van 260.000 gaan afbuigen. Dit is natuurlijk in hoge mate speculatief, maar de maandcijfers lopen natuurlijk altijd vooruit op de trendlijn. En af en toe een gokje wagen is ook niet zo erg. En verder moeten we gewoon afwachten tot de toekomst zich in het heden manifesteert. Dan zullen we het weten.

Tot volgende maand

Geef een reactie