De 23 ‘vacaturesites’ die de komst van Google for Jobs vrezen

 

The Walking DeadIk heb de brief van de 23 vacaturesites gevonden: Open Letter: Call of e-recruitment services for intervention against Google’s favouring of Google for Jobs. En daarin worden natuurlijk ook de 23 vacaturesites met naam en toenaam genoemd. En nee, er is geen Nederlandstalige vacaturesite (lees Nationale Vacaturebank) bij. Wel de nodige aggregatoren.

Voordat ik mijn best ga doen om de brief zo goed mogelijk te duiden wil ik eerst stilstaan bij de sites die in deze claim participeren. Want het is een nogal bont gezelschap. Hoewel, zij hebben één ding gemeen: hun angst voor Google for Jobs. En dan vooral wat deze nieuwe dienst voor negatief effect op hun business gaat hebben (of al heeft). En waarbij ze alle schuld vanzelfsprekend bij Google for Jobs leggen.

En dit is de lijst van 23 vacaturesites:

 1. cesar® Jobs (Germany)
 2. Convigo GmbH (Germany)
 3. Experteer (Germany)
 4. Intermedia (Germany)
 5. Joblift (Germany)
 6. Jobware (Germany)
 7. Kimeta (Germany)
 8. Adzuna (UK)
 9. Best Jobs Online (UK)
 10. Alerta Emprego (Portugal)
 11. Infoempleo (Spain)
 12. Jobindex (Denmark)
 13. LAURA Recruitment (Finland)
 14. CV Market Group (Estonia, Latvia, Lithuania)
 15. Bestjobs (Romania)
 16. jobs.bg (Bulgaria)
 17. duapune.com (Albania)
 18. Infostud 3 doo (Serbia)
 19. Mojedelo (Slovenia)
 20. Posao.ba (Bosnia & Herzegovina)
 21. Posao.hr (Croatia)
 22. Pracuj.pl (Poland)
 23. Profession.hu (Hungary)

En dat geef de volgende observaties, in willekeurige volgorde:

Er zijn een ferm aantal vacature-aggregatoren onder de 23 sites:cesar, Experteer, Joblift, Kimeta, Adzuna, Best Jobs Online, jobs.bg, Pracuj.pl (?), Profession.hu (?). Inderdaad, 9 van de 23 sites zijn (waarschijnlijk) aggregatoren. Zoals Indeed, maar dan natuurlijk (veel) kleiner. Dit zijn sites die Google jarenlang hebben vervuild door gekopieerde content te plaatsen van bedrijven die hun SEO niet goed genoeg op orde hadden zodat de aggregator ze met hun eigen content kon frontrunnen in Google. Hebben deze partijen wel enig recht van spreken in deze claim? 

Maar liefst 7 recruitmentsites uit Duitsland. Of eigenlijk 8, aangezien StepStone individueel een claim heeft ingediend bij de EU. En daarmee is StepStone verreweg de grootste partij in dit dispuut, zeker omdat ik er vanuit ga dat Totaljobs ook bij de StepStone claim is aangesloten. Het heeft ook vast te maken met de recente introductie van Google for Jobs in Duitsland. Daarbij zijn van de 7 recruitmentsites er maar liefst 4 een aggregator.

De twee Engelse recruitmentsites zijn beide aggregator.

Het gaat vooral om kleine(re) recruitmentsites

Het is opvallend dat er geen Franse vacaturesite en/of aggregator deel uitmaakt van de club van 23. Tenslotte is Google for Jobs ook al enige tijd in Frankrijk beschikbaar.

Dat was het wel zo’n beetje. Binnenkort een kritische bestudering van de brief van de 23.

Geef een reactie