De club van 23 vacaturesites neemt het niet zo nauw met de waarheid?

The Walking DeadIn de open brief van de 23 vacaturesites aan de EU stond één paragraaf waar ik niets van begreep:

Participating recruitment sites are even forced to design the pages on which they describe a specific role that is open in a way that directs users back to Google for Jobs instead of keeping them on the rival service for further searches.

Wat ik hier denk te lezen is dat participanten hun site (lees: vacaturedetailpagina) zo moeten aanpassen dat een werkzoeker direct naar Google for Jobs wordt teruggeleid (na een sollicitatie). Een soort U-bocht sollicitatie dus. En daarmee worden participanten dus beroofd van alle mogelijkheden om een bezoeker vergelijkbare banen of andere zaken te laten zien. En dat zou toch wel behoorlijk foute boel zijn van Google for Jobs. Maar knijpt de zoekgigant die arme recruitment dwergjes wel uit? Tijd voor een mini-onderzoekje.

Hoewel ik op een leeftijd ben aangekomen waarop ik had verwacht dit nooit meer te hoeven doen, ben ik weer aan het solliciteren geslagen. Ik ben natuurlijk begonnen met Google for Jobs, waar ik al gauw over een vacature struikelde die op zowel Totaljobs (vacaturesite), LinkedIn als Jobrapido (vacature-aggregator) te vinden is:

Google for Jobs: zoekresultaatpagina

Ik kies ervoor om via Totaljobs te solliciteren en klik op Apply on Totaljobs.

Ik krijg vervolgens de vacaturedetails op Totaljobs te zien en solliciteer op deze uitdagende, nieuwe functie. Na afronding van mijn sollicitatie ga ik niet terug naar Google for Jobs, maar ik blijf gewoon binnen Totaljobs waarbij ik het volgende scherm te zien krijg:

Bedankt voor sollicitatie: Totaljobs

In mijn onschuld dacht ik nog dat de link Back to search results mij terug zou brengen naar Google for Jobs, maar niets van dat al. Ik blijf gewoon binnen Totaljobs. En dat geldt ook voor elke andere knop of link op dit scherm. Alleen als ik er zelf voor kies, kan ik terugkomen naar Google for Jobs. Verder is er niets wat mij ongemerkt naar deze site zou terugbrengen.

Conclusie
En daarmee is de opmerking van de 23 vacaturesites (vooropgesteld dat ik hun tekst correct heb geïnterpreteerd) naar het land der fabelen verwezen. Of het kan als onterechte zwartmakerij van Google worden afgedaan. Hoe dan ook, ontvangers van het verkeer van Google for Jobs kunnen naar hartenlust min of meer relevante content aan de nietsvermoedende werkzoeker presenteren en zijn op geen enkele manier forced to design the pages on which they describe a specific role that is open in a way that directs users back to Google for Jobs.

Nawoord
Overigens is het klikken op de knoppen Apply on LinkedIn UK en Apply on Jobrapido.com van een ongekende droefenis voor de echte werkzoeker. Via LinkedIn kom ik terecht op Jooble, een vacature-aggregator die haar uiterste best doet om mijn gegevens van mij af te troggelen. En via Jobrapido (een vacature-aggregator) kom ik op Neuvoo, alweer een vacature-aggregator. Van de regen in de drup…

Kan Google hier niet iets aan doen? Voorkomen dan nietsvermoedende werkzoekers hun gegeven achterlaten bij allerlei dubieuze partijtjes, in de veronderstelling dat ze anders niet verder komen? Het lijkt me een zegen voor werkgevers en werkzoekers. Want die horen bediend te worden in deze tak van sport, maar los van de schier eindeloze lijst aan design, proces en UX issues zijn er dus ook nog allerhande partijen die het een worst zal wezen wat de ervaring van werkgever en/of werknemer is. Zolang het maar data en/of reclame-inkomsten oplevert..

Geef een reactie

1 Comment
  • Michel
    says:

    Ik kon ook al niets van die beschuldigende woordenbrij maken. In het schema voor vacature-opmaak is ook niets dat er op lijkt te vinden.

    Of men bedoelt dat je ‘gedwongen’ wordt vacatures up to date te houden. Je moet Google laten weten wanneer een vacature gesloten is. Normaal komt een bezoeker via Google dan wellicht nog op je website en kun je hem naar andere, open vacatures leiden. Google for Jobs is actueler en daarmee mis je dit soort ‘misses’ vaker.

    Als ze dit bedoelen en het een grote impact heeft dan, eh, begrijpen ze weinig van de wereld.