Breaking news: vacatures in de maand augustus 2019

UitgelatenDe cijfers van augustus over het online vacaturevolume in Nederland zijn  binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 227.000 nieuwe online vacatures geplaatst, lager dan de afgelopen maand en beduidend lager dan de daaraan voorafgaande maanden.En daar blijft het niet bij, want het vacaturevolume van augustus 2019 is ook (iets) lager dan augustus 2017. 

En daarmee lijkt het er serieus op dat we de piek in het online vacaturevolume hebben bereikt. Als we de sombere economische berichtgeving daarbij in ogenschouw nemen dan is er voldoende reden om ons te laten verleiden tot de nodige negatieve mijmeringen. Werkloosheid heeft bodem bereikt, vacaturevolume heeft piek bereikt, Duitsland glijdt richting recessie, de Brexit gaat Nederland hard raken en de handelsoorlog China en VS gaat alleen maar verliezers kennen. Maar met mijmeren kom je niet veel verder dus laat ik daar maar gauw mee ophouden.

Vacaturevolume in augustus
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in augustus sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in augustus, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in augustus, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Kijk nou toch eens! Voor het eerst in lange tijd is er sprake van een volledige stagnatie van de groei.Sinds 2014 is het crescendo gegaan met het vacaturevolume in augustus (of willekeurig elke andere maand) maar in 2019 kentert dat beeld plotseling. De volumemeter stagneert op een kleine 230.000 vacatures. Wat nog altijd een astronomisch hoog aantal is. Maar niet zo hoog als in de afgelopen maanden, toen het aantal vacatures regelmatig ruim boven de 240.000 kwam.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Terwijl de eerste zeven maanden van 2019 een consequent groter aantal vacatures laat is dat beeld in augustus niet langer het geval. We blijven dit keer steken op een volume dat vergelijkbaar is met augustus 2018. Waarmee het natuurlijk bijzonder interessant wordt wat de komende maanden gaan brengen, te beginnen met september.  

Om het vacaturevolume van augustus 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

En mag ik al zeggen dat we peak vacaturevolume hebben bereikt? Nou ja, het man natuurlijk wel maar het is natuurlijk veel te prematuur om zoiets al te roepen. Maar we hebben sowieso een aftopping van de curve, zoveel is zeker. We kunnen alleen achteraf zeggen of deze aftopping het begin van een omslag was of niets meer dan en rustpauze op weg naar grotere hoogtes.

Geef een reactie