Comateuze open arbeidsmarktdata zeer populair

Wat is er aan de hand?

15 november vorig jaar ontdekte RecruitmentMatters de open data die UWV beschikbaar had gesteld. Vol vuur zetten we ons in om dit vonkje in de arbeidsmarkt op te laten vlammen. Maar de zuurstof voor ons brandende verlangen naar een transparantere arbeidsmarkt bleek beperkt. De gegevens werden al snel – zonder tamtam, dit keer – niet meer ververst. Hoe jammer dit is blijkt uit gebruikscijferes van data.overheid.nl.

Hoe zit het precies?

De open dataset scoorde in januari en februari van dit jaar een opvallende 3e plaats in de top 10 van meest voorkomende hits in logfiles van data.overheid.nl. Dit terwijl de gegevens toen al niet vers meer waren! Zelfs in comateuze toestand bleken de gegevens gewild.

RecruitmentMatters heeft sinds vorig jaar herhaaldelijk gepleit voor verversing en daarbij de beste argumenten van stal gehaald.

UWV maakt arbeidsmarkt transparant. I love it!

Gouden tip: maak jezelf in drie minuten een unieke kandidaat

UWV maakt arbeidsmarkt niet meer transparant. Too bad.

Bij het UWV is het nog geen Sinterklaas

Bij het UWV is het nog steeds geen Sinterklaas

Tof Thissen is aan de beurt

UWV doet niet meer aan updaten

Graven in Open Data van het UWV

Zonder resultaat. Dit terwijl de open data aantonen niet alleen in theorie nuttig te zijn. Waar de arbeidsmarkt te vaak bestaat uit wensdenken, waren deze gegevens realiteit en leidden ze razendsnel tot toepassingen die direct tot besparingen konden leiden.

Ze faciliteren bovendien matches voor de groepen waarvoor matchen het hardst nodig is.

De nationale open data download teller laat nu dus zien dat de data ook in comateuze toestand serieus gewild zijn. Een derde plaats is zonder meer opvallend te noemen.

Wat nemen we ervan mee?

Niets. Het UWV ververst de gegevens niet. Er is geen zicht op nieuwe verversing.

Het meest van alles steekt dat het UWV hierover (officieel) niets loslaat. Geen oorzaak. Geen oplossing. Geen plan. Enkel doodse stilte. Het vlammetje dooft. Onnodig, want de oorzaak van de gegevensstaking is bij RecruitmentMatters bekend.

We weten dat mensen bij het UWV hun best doen met hart voor de zaak. Op een enkeling na. Zoals de medewerkers die samenspanden tegen de tien jaar terug beloofde vrijgave van vacaturegegevens.

We hebben gezien hoe trots medewerkers van het UWV waren op de positieve rol die het UWV met de open data leek te kunnen gaan spelen. Op een enkeling na.

Ik geef, soms tegen beter weten in, niet toe aan het cynisme. Ik geloof erin dat Tof Thissen de data weer naar buiten krijgt, als hij achter de komma kruipt van de processen die het nu frustreren. Maar hij maakt het me niet makkelijk. Kom op Tof, we staan aan dezelfde kant.

Nabrander:

Volgens data.overheid.nl staat de ontbindende dataset inmiddels op 2!

Geef een reactie