Breaking news: vacatures in de maand september 2019

UitgelatenDe cijfers van september over het online vacaturevolume in Nederland zijn  binnen. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 260.000 nieuwe online vacatures geplaatst, het één na hoogste aantal dit jaar (alleen januari scoorde tot nog toe hoger met bijna 261.000 vacatures). Een jaar geleden bleef de teller staan op bijna 226.000 online vacatures.

En daarmee is mijn observatie van vorige maand nogal prematuur:

En daarmee lijkt het er serieus op dat we de piek in het online vacaturevolume hebben bereikt. Als we de sombere economische berichtgeving daarbij in ogenschouw nemen dan is er voldoende reden om ons te laten verleiden tot de nodige negatieve mijmeringen. Werkloosheid heeft bodem bereikt, vacaturevolume heeft piek bereikt, Duitsland glijdt richting recessie, de Brexit gaat Nederland hard raken en de handelsoorlog China en VS gaat alleen maar verliezers kennen. Maar met mijmeren kom je niet veel verder dus laat ik daar maar gauw mee ophouden.

Het online vacaturevolume heeft een sterke doorstart gemaakt en mij de mond gesnoerd.

Vacaturevolume in september
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in september sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in september, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in september, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Pats! Kijk nou toch eens! Een gigantische groei van het online vacaturevolume ten opzichte van 2018 en bijna een verdubbeling ten opzichte van 2016 en 2017. Dat zijn indrukwekkende resultaten. En daarmee is de stagnatie die zich vorige maand leek af te tekenen volledig uit het straatbeeld verdwenen. We zijn weer terug in lala-land (gigantische vacaturevolumes die bijna niet realistisch kunnen zijn)

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Juli en augustus lijken vergeten, dat waren de maanden van stagnatie. Maar nu hebben we een maand van post-stagnatie. Of dit blijft moeten we afwachten, maar het is in ieder geval weer heel erg prettig om te zien dat de rode kolom boven de blauwe kolom uittorent. Voorlopig lijkt het online vacaturevolume zich nog niets aan te trekken van de donkere wolken aan de economische horizon.

Om het vacaturevolume van augustus 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

We hebben nog geen peak vacaturevolume bereikt. Het lijkt er zomaar op dat we een nieuwe weg omhoog hebben gevonden, hoewel we daarvoor natuurlijk wel wat meer bewijs nodig hebben. En bewijs = tijd, want het betekent volgende maanden met resultaten om te zien wat het wordt. Dus past op dit moment slechts geduld.

Geef een reactie