Kanttekening bij de hijgerige claim van Intelligence Group: “Arbeidsmarkt slaat om”

Logo Intelligence Group!In een vorig blogleven stak ik regelmatig de draak met onderzoeken en voorspellingen van Intelligence Group; een transgressie die ik me had voorgenomen niet meer te maken. Maar ik moet deze belofte helaas breken, dit keer vanwege een boude constatering van Intelligence Group (Arbeidsmarkt slaat om: aantal vacatures daalt) die wordt gedaan op basis van Jobfeed data, waarbij een onwelgevallige outlier is verwijderd.

Door het selectief negeren van data (in dit geval de data van Werk.nl) maakt Intelligence Group de claim dat het aantal vacatures daalt. Met de data van Werk.nl is er sprake van een stijging. Intelligence Group vergeet echter het verwijderen van Werk.nl data te melden in het artikel. En dat is toch wel behoorlijk slordig.

Intelligence Group voert het volgende ‘bewijs’ aan voor haar claim van een dalend vacaturevolume; een aantal beroepsgroepen in de Jobfeed data die een krimp laten zien (Q3 2018 versus Q3 2019):

 • Informatie- en communicatietechnologie (-26%)
 • Communicatie, marketing en PR (-22%)
 • Persoonlijke dienstverlening (-21%)
 • Recreatie, sport & toerisme (-14%)
 • Beleid & bestuur (-12%)

 

Als we deze exercitie herhalen, maar dit keer inclusief de data van Werk.nl, ontstaat het volgende beeld:

 • Informatie- en communicatietechnologie (-20%)
 • Communicatie, marketing en PR (-18%)
 • Persoonlijke dienstverlening (-6%)
 • Recreatie, sport & toerisme (-7%)
 • Beleid & bestuur (–5%)


Feitelijk zien we een min of meer vergelijkbaar resultaat (daling van het vacaturevolume bij de geselecteerde beroepsgroepen). Alleen is het niet zo dat op basis van deze resultaten de conclusie kan worden getrokken dat de arbeidsmarkt omslaat. Laat ik eens een alternatieve set van 5 beroepsgroepen in de strijd gooien:

 • Bouw- en delfstoffenwinning (+18%)
 • Engineering (+3%)
 • Gezondheidszorg en welzijn (+11%)
 • Installatie, reparatie en onderhoud (+19%)
 • Productie (+14%)


Mooi hè. Het moet wel heel erg goed gaan met de Nederlandse economie! Onze arbeidsmarkt maakt een sterke groei door!

Op basis van alle beroepsgroepen en alle data blijkt dat het vacaturevolume in Q3 2019 met 5,2% gegroeid ten opzichte van Q3 2018:

Procentuele verandering van het online vacaturevolume obv 52-weeks gemiddelde. Op basis van Jobfeed

Procentuele verandering van het online vacaturevolume obv 52-weeks gemiddelde voor alle beroepsgroepen. Op basis van Jobfeed data, uitgezonderd bijbanen, stage- en afstudeerplaatsen, vrijwilligerswerk

Iedereen die hier een daling kan zien van de trendlijn van Q3 2019 ten opzichte van Q3 2018 is een bovenbaas en dient een eigen ministerie te krijgen. De rest van ons doet de constatering dat de groei weliswaar lijkt te haperen maar dat er zeker nog geen omslag kan worden geconstateerd.

Het spijt me als ik hiermee de droom van de doemdenkers onder ons uiteen heb laten spatten. Maar wees gerust, dat moment komt vanzelf. Sterker nog, dat moment komt elke dag een stapje dichterbij.

Nawoord

Intelligence Group kan op zijn minst worden verweten slordig onderzoek te verrichten. Op zijn slechtst kan het bedrijf stemmingmakerij worden verweten met tendentieuze berichtgeving die ook in andere media terecht is gekomen en daarmee de overvolle trog aan fake news nog verder heeft gevuld.

Ik had al eerder aandacht besteed aan de claim van Intelligence Group, alleen had ik daarbij niet gekeken naar de Jobfeed data die Intelligence Group heeft gebruikt. Dat heb ik nu wel gedaan.

Geef een reactie