De enige flexibele kandidaat in heel Europa

De enige flexibele kandidaat in heel Europa

Wat is er aan de hand?

EURES biedt werkgevers de mogelijkheid een account aan te maken en werkzoekenden te vinden de hele EU. Met een potentiële beroepsbevolking van 300.000.000 personen zou je toch iemand moeten kunnen vinden, zou je denken. En dat klopt. Lees maar mee.

Hoe zit het precies?

Als werkgever maak ik een account aan.

Daarna zoek ik kandidaten. Ik ben niet al te kieskeurig. De kandidaat moet in Nederland willen werken en flexibel inzetbaar zijn. Wat mogen we verwachten?

Van de 300.000.000 werkenden verwacht ik dat er minimaal 15.000.000 (5%) werk zoeken. Ik verwacht dat tweederde van de kandidaten flexibel inzetbaar zal zijn, waarvan eentiende in Nederland. Een miljoen kandidaten om uit te kiezen… zou het?

Nee. Van de 300.000.000 potentiële kandidaten is het alleen Martin O. (volledige naam bekend bij de redactie) gelukt om zich kandidaat te stellen. Martin O. is de enige flexibel inzetbare kandidaat in heel Europa die in Nederland wil werken.

Of is alleen Martin O. flexibel genoeg om zich door de EURES/werk.nl barrières heen te boren teneinde zich aan te bieden aan werkgevers die zich in EURES wagen, op zoek naar flexibel inzetbaar personeel?

Het zou kunnen. Martin heeft namelijk één skill: ‘Have computer literacy’. Deze skill is blijkbaar nodig als je jezelf als Europeaan flexibel wilt aanbieden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Martin is overigens geïnteresseerd in een baan als ‘Business services and administration managers not elsewhere classified’. Dat je het maar weet.

Wat nemen we ervan mee?

Kandidaten vinden in Europa is mogelijk (n=1). Laten we het daarbij laten. Laten we niet proberen na te gaan hoeveel matches EURES heeft gerealiseerd en hoeveel deze matches per stuk hebben gekost. Ik vrees namelijk dat een miljoen euro per match niet ondenkbaar is.

Geef een reactie

1 Comment