Breaking news: vacatures in de maand oktober 2019

UitgelatenDe cijfers over oktober van het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen, en het zijn schokkende cijfers. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 303.000 nieuwe online vacatures geplaatst, het hoogste aantal ooit. Een jaar geleden bleef de teller nog steken op bijna 245.000 vacatures, bijna 60.000 vacatures minder dan dit jaar.

Deze explosie aan online vacatures klinkt natuurlijk zeer fraai, maar roept ook vragen op. Want een plotselinge stijging van het aantal vacatures met een slordige 40.000 ten opzichte van vorige maand is reden tot voorzichtigheid. Dus heb ik Jobfeed (Textkernel) gevraagd om nadere uitleg. Het eerste waar je aan denkt met een dergelijke verandering van het volume is een aanpassing van het zoekalgoritme van Textkernel of een probleem met de ontdubbeling van vacatures; in beide gevallen leidend tot een veel te hoog aantal vacatures. Maar het kan natuurlijk ook iets totaal anders zijn. Ik ga er vanuit dat Textkernel snel met een uitleg komt.

Vacaturevolume in oktober
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in oktober sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in oktober, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in oktober, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Daar staat het dan; een kolom die meer dan 300.000 vacatures representeert. Een krankzinnige hoeveelheid die ik me nauwelijks kan voorstellen en die misschien ook helemaal niet realistisch is. Maar voorlopig staat het daar, als een vuurtoren

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Na de stagnatie in juli en augustus is de weg naar boven weer gevonden, september was al een zeer goede maand maar in oktober gaan alle remmen los. Ik heb de bovengrens van alle rapportages aan moeten passen om het vacaturevolume van de maand oktober volledig te tonen. Ondanks alle waarschuwingssignalen die onze economie uit doet gaan is het vacaturevolume onderweg naar meer en daarna nog meer. Onverzadigbaar, een soort rupsje Nooitgenoeg.

Om het vacaturevolume van oktober 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn (12-maands gemiddelde) is na de vertraging van juli en augustus weer scherp aan het stijgen. Het lijkt een kwestie van (korte) tijd tot de grens van gemiddeld 250.000 online vacatures wordt doorbroken. In dit tempo is dat nog slechts een maand, maar we weten niet wat de dag van morgen ons zal brengen. En ik wacht nog altijd op feedback van Textkernel.

Geef een reactie