Werkloosheid neemt toe! Hoera!

Wat is er aan de hand?

Bij de strijd van Marc Drees tegen nepnieuws leek het me interessant om te kijken naar het neefje van het online vacaturevolume: de werkloosheid. En wat blijkt? De werkloosheid is in het afgelopen kwartaal gestegen. En dit is goed nieuws! Hoe dat zit? Lees maar.

Hoe zit het precies?

Werkloosheid drukken we uit als de verhouding tussen de werkzame en de werkloze beroepsbevolking. In het afgelopen kwartaal is de werkloze beroepsbevolking gegroeid. Maar de werkzame beroepsbevolking is harder gegroeid! De extra werklozen bestaan voor het grootste deel uit mensen die eerst niet wilden werken en nu wel.

Wat nemen we ervan mee?

Om in sporttermen te spreken: het aantal mensen op de bank is toegenomen. Maar: het aantal mensen op het veld is sneller toegenomen. En: die mensen op de bank, dat zijn voor een groot deel mensen die zijn gepromoveerd van toeschouwer tot invaller.

Goed nieuws dus!

Geef een reactie