Financieel Management publiceert nepnieuws en laat het staan

Logoype Alex van GroningenIk heb al eerder aandacht besteed aan de onjuiste claim van Intelligence Group (Intelligence Group verwacht minder vacatures in vergelijking met 2018. Serieus?, en Kanttekening bij hijgerige claim van Intelligence Group: “Arbeidsmarkt slaat om”) ten aanzien van de ontwikkeling van het vacaturevolume in 2019. En die nepnieuws bleek niet alleen op de eigen site van Intelligence Group te staan maar ook op de sites van Financieel Management en de ABU (Nepnieuws, ook binnen het zo onschuldige recruitment domein). En ik wilde eens wat meer aandacht richten op die twee mede-plaatsers van nepnieuws, met als eerste Financieel Management.

Op 4 november nam ik via e-mail contact op met de hoofdredacteur van Financieel Management:

Op 7 oktober heeft Financieel Management op haar site het artikel Arbeidsmarkt slaat om geplaatst, een samenvatting van een eerder artikel met dezelfde titel dat door Intelligence Group was gepubliceerd.
Het nogal sensationele artikel claimt een daling van het vacaturevolume in Q3 2019 versus Q3 2018, op basis van Jobfeed data. Alleen kan op basis van Jobfeed data deze claim niet bevestigd worden. Integendeel, volgens diezelfde data is er sprake van een zich continuerende groei met mogelijk een kleine hapering.
Met andere woorden, het betreffende artikel op de Financieel Management site is aantoonbaar onjuist. Het is vanzelfsprekend aan de Financieel Management  om te overwegen hier al dan geen actie op te ondernemen.

En op dezelfde dag krijg ik onderstaande reactie van FM:

Bedankt voor de reactie. Wij hebben het bericht van IG overgenomen. Een discussie over de juistheid van de claim zou inderdaad interessant zijn. Onderaan het artikel is als het goed is de mogelijkheid om te reageren: dat zou de mooiste plek hiervoor zijn.

Met andere woorden: Bedankt en tot ziens. En laat maar een reactie achter (waarom?). Nogal onbevredigend, met als gevolg een nieuwe poging van mijn kant, nog altijd op 4 november:

Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Ik heb overigens al aandacht besteed aan de feitelijke onjuistheid in de claim van Intelligence Group (Intelligence Group verwacht minder vacatures in vergelijking met 2018. Serieus?, en Kanttekening bij hijgerige claim van Intelligence Group: “Arbeidsmarkt slaat om”). Daarmee heb ik naar mijn mening voldoende aandacht gegeven aan dit artikel.

Als Financieel Management ervoor kiest een aantoonbaar onjuist artikel (er is geen discussie over de juistheid van de claim, de claim is aantoonbaar onjuist op basis van de gebruikte data) te blijven voeren dan is dat op zich opmerkelijk te noemen en grond voor een vervolgartikel op RecruitmentMatters waarbij ik bovenstaande uitspraken van uw kant graag als quote wil gebruiken.

En alweer op 4 november kreeg ik onderstaande reactie:

Bedankt. Het is meer een kwestie van tijd om alle (discutabele, foute, goede) claims te onderzoeken en te volgen. Vandaar dat ik er duidelijk de bron bijzet.

Overigens geef ik u graag het podium als blogger over arbeidszaken/HR voor de finance professional (onze lezer: iedereen die op de afdeling finance werkt van het groot-MKB en grootbedrijf, van boekhouder tot financieel directeur). Is dat een idee?

Wat een merkwaardige redenatie van de hoofdredacteur. Hij neemt zonder enige vorm van controle een artikel over van Intelligence Group, waarmee hij bewust het risico neemt om nepnieuws te verspreiden. En als hij dan vervolgens wordt gewezen op dat feit, dan neemt hij de positie in dat het teveel werk is om die claims te onderzoeken. Ik hoop dat de lezers van Finance Management preciezer met hun vak omgaan dan Financieel Management. 

Naar aanleiding van bovenstaande reactie heb ik, weer op 4 november, onderstaande reactie gestuurd.

Nee hoor, dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Het enige wat u hoeft te doen is aan Jobfeed (Textkernel) te vragen of zij de conclusie van Intelligence Group onderschrijft. Als zij dat niet doen weet u genoeg. Bronvermelding ontslaat u hopelijk niet van de ‘plicht’ om fake news te vermijden?

Ik dank u hartelijk voor uw aanbod, maar ik heb al een kanaal waarlangs ik mijn blog postings kan plaatsen.

Later deze week volgt de ABU, eveneens plaatser van Intelligence Group nepnieuws

Geef een reactie