ABU publiceert nepnieuws en laat het staan

Logotype ABUIk heb al eerder aandacht besteed aan de onjuiste claim van Intelligence Group (Intelligence Group verwacht minder vacatures in vergelijking met 2018. Serieus?, en Kanttekening bij hijgerige claim van Intelligence Group: “Arbeidsmarkt slaat om”) ten aanzien van de ontwikkeling van het vacaturevolume in 2019. En dat nepnieuws bleek niet alleen op de eigen site van Intelligence Group te staan maar ook op de sites van Financieel Management en de ABU (Nepnieuws, ook binnen het zo onschuldige recruitment domein). En ik wilde eens wat meer aandacht richten op die twee mede-plaatsers van nepnieuws, waarbij ik op 20 november Financieel Management heb behandeld en vandaag stil sta bij de ABU.

 

Op 4 november nam ik via e-mail contact op met de contactpersoon van de ABU:

Op 11 oktober heeft ABU op haar site het artikel Arbeidsmarkt slaat om: aantal vacatures daalt geplaatst, een samenvatting van een eerder artikel met dezelfde titel dat door Intelligence Group was gepubliceerd.

Het nogal sensationele artikel claimt een daling van het vacaturevolume in Q3 2019 versus Q3 2018, op basis van Jobfeed data. Alleen kan op basis van Jobfeed data deze claim niet bevestigd worden. Integendeel, volgens diezelfde data is er sprake van een zich continuerende groei met mogelijk een kleine hapering.

Met andere woorden, het betreffende artikel op de ABU site is aantoonbaar onjuist. Het is vanzelfsprekend aan de ABU om te overwegen hier al dan geen actie op te ondernemen.

Wat volgt is volledige en oorverdovende stilte.

Daarom probeer ik het na een paar weken nog een keer, op 18 november stuur ik onderstaande e-mail:

Enkele weken geleden heb ik u onderstaande [MD: in dit geval bovenstaande] e-mail toegezonden, naar aanleiding van de publicatie op de ABU-site van een feitelijk onjuist artikel, afkomstig van Intelligence Group. 

Ik heb op mijn e-mail geen reactie van u mogen ontvangen. Ook heeft u het artikel niet van de ABU-site verwijderd.

Om deze reden benader ik u nogmaals, dit keer met de vraag waarom u ervoor heeft gekozen om het artikel op uw site te laten staan. U informeert uw bezoekers daarmee bewust onjuist, wat is voor u de overweging om dat te doen?

Wat volgt is wederom een volledige en oorverdovende stilte.

ABU kiest er dus voor om niet te reageren, of de contactpersoon is langere tijd afwezig waarbij niemand deze taak overneemt. Maar het blijft verbazingwekkend dat een bekend instituut als de ABU ervoor kiest nepnieuws te plaatsen en mensen bewust te misleiden. Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

1 Comment
  • Marc Drees
    says:

    In alle stilte heeft de ABU het artikel met nepnieuws van Intelligence Group verwijderd. Hoewel de ABU het niet nodig vond om te reageren op de kennisgeving dat zij nepnieuws op haar site plaatste heeft ze dit nepnieuws uiteindelijk wel verwijderd. Gelukkig maar.