Breaking news: vacatures in de maand november 2019

UitgelatenDe cijfers over november van het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen, en het zijn wederom indrukwekkende. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 275.000 nieuwe online vacatures geplaatst, en dat is na oktober (303.000 vacatures) het hoogste aantal ooit. Een jaar geleden bleef de teller nog steken op bijna 233.000 vacatures. Ondertussen is het vacaturevolume voor 2019 al groter dan in 2018, ruim 200.000 vacatures meer.

We kunnen dit jaar weleens heel dicht bij de 3 miljoen online vacatures komen of misschien zelfs meer dan 3 miljoen. En het is nog slechts een paar jaar geleden dat de teller stopte bij 832.000 vacatures. In 2013 was dat, tijdens de diepste diepten van de financiële crisis.

Vacaturevolume in november
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in november sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in november, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in november, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Hoppeta! Een ferme groei van het vacaturevolume in de maand november sinds 2012. Waar gaat dat eindigen? Het kan toch niet zo zijn dat deze groei zich maar blijft voortzetten? We hebben zo’n 8,2 miljoen werkenden, met 3 miljoen vacatures per jaar draaien we zomaar meer dan 1/3 van de beroepsbevolking door! Dat kan eenvoudigweg niet waar zijn. Maar waar zit het lek?

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

image

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Na de zomer zijn de maanden september, oktober en november weer fors boven hun evenknieën uitgestegen.Het is een indrukwekkend gezicht, zoals de rode maanden in het algemeen boven de blauwe maanden uit torenen. .

Om het vacaturevolume van november 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn (12-maands gemiddelde) is na de vertraging van juli en augustus weer scherp aan het stijgen. We zitten ondertussen wel heel dichtbij die magische grens van 250.000 vacatures. Gaat dat nog dit jaar lukken? Je zou het haast denken, maar als ik iets heb geleerd dan is het wel dat de toekomst niet te voorspellen is. Dus waag ik me daar niet aan. Het lijkt slechts zeer aannemelijk dat we het jaar uit zullen gaan met een bang.

Geef een reactie

1 Comment
  • Karel
    says:

    De zure gefrustreerde cynist en karakterloze Marc Drees die z’n hele leven naar boven likt en naar beneden trapt zegt dat de toekomst niet te voorspellen is? Je doet anders in ieder artikel alsof jij het wel weet. Zie in het artikel onderaan de pagina bijvoorbeeld; “Want dit alles combinerend betekent dat we begin 2020 het terrein van de recessie betreden,”