Breaking news: vacatures in de maand december 2019

UitgelatenDe cijfers over december van het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen, en ze zijn bijzonder indrukwekkend. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 247.000 nieuwe online vacatures geplaatst en dat is bijna 30% meer dan in december 2018. Een zeer forse groei

We zijn dit jaar over de 3 miljoen online vacatures gegaan, zij het met een minimaal aantal. Dus mogelijk zal in de loop van deze maand of komende maanden blijken dat we toch nog onder de 3 miljoen online vacatures duiken. Wat niets afdoet aan het feit dat er ontzettend veel vacatures zijn geplaatst dit afgelopen jaar, maar liefst 18% meer dan in 2018. De grootste vraag die ik heb naar aanleiding van al deze indrukwekkende cijfers is: kan 2020 er nog een schepje bovenop doen?.

Vacaturevolume in december
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in december sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in december, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in december, 2008 – 2019. Bron : Jobfeed

Hoppeta! Een we zeer ferme groei van het vacaturevolume in de maand december sinds 2012. En waar vorig jaar december nog onder de 200.000 grens eindigde was dit jaar het volume bijna 250.00. Waar gaat dat eindigen? Het kan toch niet zo zijn dat deze groei zich maar blijft voortzetten? Daar staat tegenover dat het de afgelopen jaren wel steeds is gegroeid.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Na de zomer zijn de maanden september, oktober, november en december fors boven hun evenknieën van het vorige jaar uitgestegen.Het is sowieso een indrukwekkend gezicht, zoals de rode maanden in het algemeen boven de blauwe maanden uit torenen.

Om het vacaturevolume van december 2019 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn (12-maands gemiddelde) is na de vertraging van juli en augustus weer scherp aan het stijgen. En met de resultaten van december hebben we net voor de jaarwisseling nog de magische grens van 250.000 online vacatures doorbroken. Wat een ongekend hoog gemiddeld vacaturevolume! Dit hadden we in de diepste depressiejaren ons niet kunnen voorstellen, toen de trendlijn ver onder de 100.000 vacatures lag. En ik vraag mezelf af: hoeveel verder kan de trendlijn stijgen. Alleen doe ik dat de komende jaren al, dus dat wordt een beetje afgezaagd. We gaan het wel zien.

En natuurlijk de beste wensen voor 2020!

Geef een reactie