Breaking news: vacatures in de maand mei2020

SipDe cijfers van mei over het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen. En zoals kon worden verwacht zijn de cijfers wederom bepaald ongunstig. Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 188.000 nieuwe online vacatures geplaatst; een jaar geleden bleef de teller nog steken op ruim 247.000…

En daarmee toont de nog korte reeks van mindere resultaten ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar een nieuwe werkelijkheid die voorlopig bij ons zal blijven. Een pandemie trekt uitdrukkelijk aan de rem..

Vacaturevolume in mei
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in mei sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in mei, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in mei, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

En fraaie groei tot en met mei 2019 en een ferme ‘ineenstorting’ in mei 2020. Geen verrassing natuurlijk en nog niets vergeleken bij de kaalslag in de VS. Waar het aantal werklozen ondertussen is geëxplodeerd tot rond de 43 miljoen, een groter aantal dan tijdens de grote Depressie van de vorige eeuw. Het is bijna niet voor te stellen, maar het kan vrijwel niet anders dan dat we hieruit een zware recessie moeten verwachten. En we zijn nog maar net hersteld van de financiële crisis. Hier zaten we echt niet op te wachten.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

image

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2019 en 2020. Bron : Jobfeed

Tja, na een sterk begin is het resultaat in 2020 per maand slechter geworden. Je kan er bijna een liniaal langs leggen… En niets wijst erop dat hier binnen afzienbare tijd enige verandering in zal komen. We stevenen onafwendbaar op een recessie af en dat betekent (veel) minder vacatures. Een droevige ontwikkeling. Het is de eerste keer dat het volume onder de 200.000 is gekomen, en het zou me hogelijk verbazen als we in de komende maanden een getal van boven de 200.000 vacatures per maand gaan zien.

Om het vacaturevolume van mei 2020 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

image

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn is onder de 250.000 vacatures per maand terecht gekomen terwijl de lijn van de maandelijkse totalen al onder de 200.000 vacatures is aanbeland. Beide lijnen zullen de komende maanden een verdere daling laten zien. Althans, dat is mijn verwachting. Het is nu vooral de vraag hoever de trendlijn gaat dalen. Want na jaren zonder plafond is het zoeken naar een stevige bodem nog maar net begonnen. Nu maar hopen dat die bodem niet zo laag ligt als in de periode rond 2013.

Tot volgende maand  

Geef een reactie