Cookies verslikken NationaleVacaturebank

Wat is er aan de hand?

Weinig lezertjes weten dat ik niet alleen briljante blogs schrijf voor RecruitmentMatters, maar ook andere dingen doe, zoals vacatures van het internet tonen tonen aan mensen die andere mensen helpen met werk zoeken.

Dit laatste zorgt ervoor dat ik dagelijks persoonlijk verantwoordelijk gesteld wordt voor verlopen, dubbele of gewoon vreemde vacatures van bedrijven die ik niet ken voor beroepen waar ik geen enkele relatie mee heb in gemeentes waar ik nog nooit geweest ben.

Deze bijvoorbeeld

Een vacature voor IB’er, met opvallende functie eisen:

Dit is vreemd. Dit gaat over cookies. Ik kan je zeggen, functie eisen komen in alle soorten en maten, maar niet deze. En nu moest ik dus uitleggen waarom dit volgens mij functie eisen zijn. Ik kan je nog wat zeggen: dat is mij niet gelukt.

Mensen weten heus wel, dat als er een miljoen vacature advertenties zijn, dat ze dan niet allemaal perfect zijn. Maar toch roepen ze mijn medewerkers en mij steevast ter verantwoording. Het is dan aan ons om begripvol te reageren en op zoek te gaan naar de oorzaak achter de waarneming.

Oorzaak

De eerste stap in het achterhalen van de oorzaak is de vacature met een bezoekje vereren. En wat denk je? Bingo. Het is namelijk altijd hetzelfde patroon:

  1. Iemand zegt dat ie een vreemde vacature van ons heeft gekregen;
  2. Als we de waarneming verifiëren dan blijkt ie correct;
  3. Nadere inspectie leert dat de vacature in werkelijkheid vreemder is dan ie in eerste instantie leek.

Bingo? Ja. Bingo. We bezochten de cookie vereisende vreemde vacature:

Daar staat het. Je moet als kandidaat door een hele lap cookie tekst. Daarna krijg je de vraag of je wilt solliciteren. Ik hoop dat de kandidaten de energie nog kunnen opbrengen. Hier gaat iets niet goed. We zien ook teksten die op hyperlinks lijken, maar niet aanklikbaar zijn. Dit kan maar één ding betekenen.

Geen menselijke fout

Dit kan maar één ding betekenen, heb ik uit goede bron vernomen. Het gaat hier niet om een menselijke fout. NationaleVacaturebank spidert vacatures en toont die zonder redactie op de eigen website.

De spider doet zijn werk niet goed. Bad spider. De bezoekers van NationaleVacaturebank hebben het nakijken (pun intended). De vraag dringt zich op of NationaleVacaturebank nog wel een vacaturebank genoemd mag worden als ze niet langer vacatures publiceren, maar alleen nog maar elders gepubliceerde vacatures stommer maken en heropwarmen. Zo ver is het natuurlijk nog niet, maar er zitten wel al barstjes in het ijs; gemak dient de klant, niet de werkzoeker.

Probleem

Doordat NationaleVacaturebank niet goed spidert werden de cookies ten onrechte door mij als functie eisen verkocht. Dat is vervelend, want ik moet dus vanaf vandaag elke vacature die in Nederland gepubliceerd wordt handmatig nalopen. Dat is bepaald geen sine cure, zelfs niet met de afnemende spanning op de arbeidsmarkt.

Oplossing

NationaleVacaturebank, willen jullie alsjeblieft al jullie vacature advertenties handmatig controleren en jullie spider een draai om zijn oren geven? Anders lopen werkzoekers tegen vreemde vacatures aan en houd ik geen tijd over om te bloggen.

Op de originele website gaat het wel goed. Gebruik die als voorbeeld.

Geef een reactie