Breaking news: vacatures in de maand september 2020

OnbestemdDe cijfers van september over het online vacaturevolume in Nederland zijn net binnen gekomen. En het zijn boven verwachting goede cijfers. Onze vacatures laten zich door een virus niet van de wijs brengen; Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand bijna 240.000 nieuwe online vacatures geplaatst; een jaar geleden bleef de teller nog steken op bijna 260.000, een daling van 8%.

Pandemie of geen pandemie, het Nederlandse vacaturevolume blijkt zeer robuust te zijn. En dat is toch wel een bijzondere constatering, zeker gezien de stijging van de werkloosheid, van 2,9% in maart tot 4,6% in augustus. Maar daar laten online vacatures niet de oren naar hangen.

Vacaturevolume in september
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in september sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in september, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in september, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

En fraaie groei tot en met september 2019 en een lichte dip in september 2020. Niets om je zorgen over te maken.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2019 en 2020. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2019 en 2020. Bron : Jobfeed

Tja, na een sterk begin is het resultaat in 2020 vanaf maart minder dan het voorgaande jaar. De vraag is natuurlijk hoelang deze ontwikkeling zal voortduren, maar alleen een kristallen bol brengt hierbij uitkomst. Veel lijkt af te hangen van de komst van een veilig en effectief virus, maar ondertussen zijn er hele sectoren aan de rand van een faillissement gekomen. En zo snel gaat het in het algemeen niet met een vaccin.

Om het vacaturevolume van september2020 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Vorige maand heb ik de trendlijn vergeleken met het profiel van een Brachiosaurus..Dat heeft voor de nodige afkeurende reacties van vooraanstaande paleontologen gezorgd. Ik had natuurlijk kunnen weten maar had me daar op geen enkele wijze rekenschap van gegeven. Daarom vanaf deze plaats mijn welgemeende excuses. Het lijkt bij nader inzien ook helemaal niet op een Brachiosaurus. Maar veel meer op een Argentinosaurus… grapje natuurlijk.

De trendlijn van het vacaturevolume lijkt immuun voor het coronavirus. Toegegeven, er is een dip te constateren maar het lijkt allemaal heel erg mee te vallen. De vraag is natuurlijk of de tweede coronagolf alsnog roet in het eten gaat gooien, maar dat gaat in de komende maanden pas blijken. Voorlopig lijkt Nederland vacatureland prima bestand tegen de aanvallen van het coronavirus. We zijn een gezond landje!

Tot volgende maand

Geef een reactie