Breaking news: vacatures in de maand oktober 2020

UitgelatenDe cijfers van oktober over het online vacaturevolume in Nederland zijn binnen. En de cijfers zijn onverwacht goed. Wat zeg ik, ze zijn onverwacht uitzonderlijk goed te noemen. Correctie, ze zijn onvoorstelbaar goed.

Volgens Jobfeed zijn er in de afgelopen maand ruim 300.000 nieuwe online vacatures geplaatst. En dat terwijl de teller vorig jaar op bijna 302.000 stil bleef staan, een absoluut record in het maandelijkse online vacaturevolume sinds Jobfeed met de metingen is begonnen. Met Covid-19 erbij zakt het vacaturevolume in oktober 2020 met slecht 0,3% ten opzichte van oktober 2019. Schiet mij maar lek…

Vacaturevolume in oktober
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand oktober sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in oktober, 2008 – 2020. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in oktober, 2008 – 2020. Bron: Jobfeed

Alsof er helemaal niets is gebeurd tussen oktober 2019 en oktober 2020; het is echt onvoorstelbaar.Een minuscuul deukje in het volume is de enige indicatie dat er toch echt iets is veranderd. Maar zo’n verschil is natuurlijk net zo makkelijk weg te redeneren als ruis in de onderliggende data. Hoe dan ook oktober 2020 is vanuit het perspectief van het online vacaturevolume een absolute topmaand geworden.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron : Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2018 en 2019. Bron: Jobfeed

Een veranderlijk jaar, dat 2020. Startend met topcijfers in de maanden januari en februari om vervolgens, bij het binnenvallen van Covid-19, om te slaan in (duidelijk) lagere aantallen in de resterende maanden tot oktober, waar een zeer krachtig herstel optreedt. Maar op basis waarvan? Economische vooruitzichten zijn belabberd en de pandemie is nog lang niet voorbij. Wat veroorzaakt deze vacature-renaissance? Of is het een glitch in de Jobfeedmatrix? Wie kan me bijlichten?

Om het vacaturevolume van oktober 2020 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De trendlijn heeft een bodem bereikt met de aantallen van oktober 2020, maar ik kan me niet anders voorstellen dan dat het een tijdelijke bodem betreft. Oktober 2020 is een outlier, zijn het een zeer interessante outlier. Want waar overal de broek- en andere riemen worden aangehaald lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat er tegelijkertijd vrolijk op los gerecruit wordt. Ergens klopt er iets niet. Zoals altijd zal de toekomst het leren.

Tot volgende maand

Geef een reactie