HR managers verdienen een plek in de board room! Not.

Het jaar loopt ten einde. Tijd dus voor HR pleasers om, gratuit, HR managers te pleasen. Zoals elk jaar zoemt het: “HR verdient een plek in de board room!”. Dit ritueel zal, denk ik, nooit verdwijnen.

Hoe zit het precies?

Aanleiding voor dit stukje een e-mail bericht dat ik ontving, met een ‘opinie’ van Bas van de Haterd, in HR Praktijk. Bas, ooit een RecruitmentMatters belofte, schrijft:

Never waste a good crisis, het is tijd voor HR om de plek in de bestuurskamer te claimen.

Laten we eens kijken waarom je, als je HR manager bent, deze cri de coeur naast je neer moet leggen, ook als je intens verlangt naar ‘meedoen met de grote jongens’.

1. Geen nieuws

https://www.workforce.com/news/how-hr-can-become-a-corporate-boardroom-player

De wens om tot de board room toegelaten te worden is zo oud als de muren van het oude Rome. Check dit stukje van Workforce.com, uit de vorige eeuw, maar eens. De tips zijn in deze eeuw nog precies hetzelfde. Ze komen neer op: ‘Laat je echte werk uit je handen vallen en doe in plaats daarvan een paradigmashift, dan zullen anderen je eindelijk serieus gaan nemen’. Quod non.

2. Oude wijn, oude zakken

Against a background of continuing rapid change in Europe, the human resource function is being devolved away to line and general managers, and HR professionals are required to be more business — orientated. 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/026323739400061B

Vergelijk 1999 maar eens met 2019. Niets veranderd! Claimen dat nu het moment is om een plekje te claimen is een beetje mal.

Onderzoek wijst uit dat nu niet het moment is om je plek te claimen. Bovenstaand citaat is niet van een week geleden. Het is uit 1995…

3. Slecht advies

 the most effective way to increase the contribution of HR in the boardroom is by improving HR’s professional skills in communication, strategic thinking and other high-level competencies required in the boardroom.

Goede HR managers zijn niet op zoek naar een plekje in de board. Goede HR managers zitten namelijk allang in de board als het nuttig is voor het bedrijf. Maar de meesten besteden hun tijd gelukkig aan HR management in plaats van aan fulltime projectie van hun Calimero gedrag. Zij begrijpen namelijk dat toegelaten worden tot de strategietafel zelden een gevolg is van stampvoeten.

HR managers die het schoppen tot CHRO doen dat niet met een trucje. Zij begrijpen dat het niet gaat om een stoeltje in een suffe vergadering. Zij begrijpen dat je als HR meer impact hebt als je je werk goed doet en als je kunt uitleggen wat je nodig hebt om je werk nog beter te kunnen doen.

Wat nemen we ervan mee?

HR pleasers die HR managers vertellen dat ze een plekje verdienen in de board maken die HR managers niet beter. Integendeel.

Andersom, HR managers die zichzelf beter maken, door opleiding en het opdoen van ervaring, verdienen vanzelf een plekje in de board.

Maar of ze dat plekje zullen innemen is maar de vraag. Ze hebben meestal wel iets beters te doen.

Geef een reactie