Wie doet het beter? Indeed of Google for Jobs

Usability done wrongEen veelomvattende vraag, en daarom ga ik het in kleine stukjes knippen. Zo behandel ik vandaag de filtermogelijkheden van beide sites; hoe kan ik mijn oorspronkelijke zoekterm verder verfijnen. En ik kijk daarbij naar het gemak in het filteren van resultaten; te beginnen met Indeed.

Indeed, filteren van zoekresultaat
Dit is het zoekresultaatscherm van Indeed nadat ik op de homepage de zoekknop heb aangeklikt:

Indeed, zoekresultaatscherm 1

Lekker veel afgeronde velden en knoppen, maar daar gaat het nu niet om. Je zou ondertussen verwachten dat Indeed meteen de vacaturedetails van de bovenste vacature uit het zoekresultaat zou tonen, maar nee. Nog altijd is het bedelformulier voor een vacature alert als enige te zien in de rechterkolom. Onvoorstelbaar maar waar. Don’t make me think heeft nog altijd de burelen van Indeed niet bereikt.

Er is een klik op een vacature nodig om de details ervan te kunnen zien. En als ik toch bezig ben; waarom staat in een zoekresultaatscherm de tekst Plaats je cv – In enkele seconden vol tussen de filteropties en het zoekresultaat (de linker kolom)? Die tekst heft daar helemaal niets te zoeken! Ik ben bezig met zoeken naar vacatures; en niet met het plaatsen van mijn cv. Ga weg, verwarrende link!

Als ik op een vacature klik en vervolgens op de filteroptie Dienstverband dan krijg ik dit te zien:Indeed, zoekresultaatscherm 2

Mooi toch? Fijne dropdown (met nauwelijks afgeronde hoekjes) en een overzichtelijke lijst opties, elk met het aantal beschikbare vacatures aangegeven. Heel mooi, tot je een optie aanklikt. Want dan verdwijnen alle andere opties als sneeuw voor de zon en blijk je per filter maximaal één optie te kunnen kiezen! In welke eeuw leven we hier, Indeed?

Overigens laat Indeed bij de filteroptie Opleidingsniveau de opties op volgorde van het aantal voorkomens zien. Hiermee kan de lijst van opleidingen er nogal rommelig uitzien:

Indeed, drop down, opleidingsniveau

Niet alleen is dit een onlogische volgorde, bij het selecteren van andere filteropties kan deze volgorde ook veranderen. En weg is de voorspelbaarheid die je als vacaturesite zo graag zou willen leveren!

Verder is de verticale presentatie van de filteropties ook geen optimale keuze in het geval van een groot aantal opties. Bij Indeed lopen de opties onder de viewport door en moet er gescrolled worden om alle opties te zien.

Voorlopige oordeel: weinig enthousiast; ik moet teveel mijn best doen om dingen te ontdekken/ over te struikelen om te spreken van een vloeiende gebruikerservaring.

En door met Google for Jobs, hopelijk  is dat een prettiger ervaring.

Google for Jobs, filteren van zoekresultaat
Dit is het zoekresultaatscherm van Google for Jobs nadat ik in een willekeurig Google zoekresultaat (zoeken op de tekst vacatures) op het Google for Jobs kader heb geklikt:

Google for Jobs, zoekresultaatscherm

De rust straalt me tegemoet; met een bijzonder overzichtelijk scherm. Bovenaan het enkele zoekveld (alleen Google kan dit goed), daaronder de filterfuncties en daar weer onder het zoekresultaat (links) en de actieve vacature uit het zoekresultaat (rechts). Onderaan het zoekresultaat, aan de onderzijde van de viewport zit de vacature alert geplakt. Een aanzienlijk betere keuze dan hetgeen Indeed heeft gekozen.

In tegenstelling tot Indeed is het bij Google for Jobs wel mogelijk om meerdere filteropties per filter te selecteren, en dat is toch bijzonder prettig. Een gemis vind ik het ontbreken van de presentatie van het aantal vacatures per filteroptie. Dit geeft je meteen een indicatie van wat je aan vacatures kan verwachten. Erg makkelijk; zeker met kleinere aantallen vacatures

Verder worden filteropties horizontaal getoond, wat bepaald niet gebruikelijk is. Het voordeel is echter dat ook bij een zeer groot aantal filteropties deze nog altijd prima getoond kunnen worden zonder scrollen noodzakelijk te maken;

Google for Jobs, presentatie filteropties

Dit pane minimaliseert zichzelf als er geen focus meer is, een prettige en natuurlijk aanvoelende interactie.

Hiermee wint Google for Jobs het van Indeed als het op het filteren van het zoekresultaat gaat. Alleen m.b.t. de vacature-aantallen doet Indeed een betere job (pun intended).

Afsluitend
Door naar deze giganten te kijken valt veel te leren over het verbeteren van de eigen werken-bij site, vacaturesite of uitzendsite. En denk nou niet dat het allemaal erg ingewikkeld is; want dat valt vaak enorm mee. En werkzoekers zullen je dankbaar zijn.

Volgende keer: scrollen door het zoekresultaat.

Geef een reactie