Wie doet het beter? Indeed of Google for Jobs

Usability done wrongEen veelomvattende vraag, en daarom ga ik het in kleine stukjes knippen. Zo behandel ik vandaag de navigatiemogelijkheden die beide sites bieden bij het bekijken van de vacatures in de resultaatlijst. En ik let daarbij met name op het gemak waarmee ik door de vacatures kan bladeren, te beginnen met Indeed.

Indeed, bladeren door het zoekresultaat
Dit is het zoekresultaatscherm van Indeed nadat ik op de homepage de zoekknop heb aangeklikt:

Indeed, zoekresultaat. Bladeren

En dit keer gaat het om de linkerkolom met de vacatures. Hoe kan ik bij Indeed door de kolom bladeren en de resultaten (de uitgebreide vacature-informatie) aan de rechterkant zien?

Het korte antwoord is: niet.

Het wat langere antwoord is dat ik niet met mijn navigatietoetsen (Pg up en Pg down) door de vacatures kan springen. Pg down is één vacature naar beneden, Pg up is één vacature omhoog. Ik kan alleen met mijn muis naar beneden of boven bewegen en dat betekent dat ik iedere interessante vacature moet aanklikken om de vacaturedetails te kunnen bekijken.Bijzonder onhandig.

Verder heeft Indeed een expliciete bladerfunctie, wil ik de volgende X vacatures zien dan moet ik op de knop van de volgende pagina klikken

Indeed, zoekresultaat. Navigatie

Al met al moet er bij Indeed behoorlijk wat geklikt worden als ik vacatures wil zien. Da tmoet toch een stuk eenvoudiger kunnen. Eens kijken of Google for Jobs het beter heeft gedaan.

Google for Jobs, bladeren door het zoekresultaat
Dit is het zoekresultaatscherm van Google for Jobs nadat ik op het Google zoekresultaatscherm op Google for Jobs heb geklikt:

Google for Jobs, zoekresultaat. Bladeren

Maar ik word zwaar teleurgesteld. Waar Google erg vaak met uitstekende interactie op de proppen komt, heeft zij in bovenstaand geval niet op zitten te letten. De navigatie is van dezelfde magere kwaliteit als bij Indeed Ik kan niet met de bladertoetsen bladeren en ik moet een vacature met de muis aanklikken om de vacaturedetails te zien.

Verder is er ten aanzien van ‘bladeren’ een enigszins betere oplossing dan bij Indeed. In het geval van Google is er sprake van een continuous scroll. Het betekent dat ik niet hoeft te klikken om meer vacatures te zien, dus dat is een plus. Maar ik kan nooit bij de footer van een website komen, dus dat is een min.

Nawoord
Met betrekking to het navigeren door de lijst van vacatures bieden zowel Indeed als Google for Jobs een ondermaatse ervaring. De gebruiker moet teveel werk doen om de details van een vacature te zien of om te bladeren door het zoekresultaat. Overigens biedt Google for Jobs in dat laatste geval wel een betere oplossing dan Indeed.

Geef een reactie