Geslacht. Als in gender. Da’s wel een dingetje

Gender Recognition Act reformsVroeger, toen ik nog klein was en het leven zeer overzichtelijk, was er sprake van twee geslachten: man en vrouw. Als je vervolgens biologie gaat studeren wordt het al een stuk complexer en is dat binaire systeem allang niet meer houdbaar. Maar wat onze soort er in de tussentijd van heeft gemaakt is zo ingewikkeld dat je hoofd er van duizelt. En ik ben ervan overtuigd dat de stand van vandaag over enkele jaren alweer verouderd zal zijn.

Maar hoe vang je vandaag de dag een geslacht/gender in een systeem? Vooropgesteld dat je überhaupt om het geslacht van een bezoeker zou moeten vragen, wat in het gros van de gevallen natuurlijk helemaal niet nodig is. En als het niet nodig is: NIET DOEN!

Maar laat jij nou de uitzondering zijn die wel een legitieme reden heeft voor het vastleggen van het geslacht. Wat doe je dan? Nou, het is eigenlijk heel simpel: Je kan dan volstaan met een rijtje van vier, elkaar uitsluitende, opties:

  1. Man
  2. Vrouw
  3. Anders: [leeg invoerveld]
  4. Zeg ik liever niet

Kiest een bezoeker voor optie drie dan kan in het invoerveld het juiste geslacht zelf ingevoerd worden. Geen gedoe met een eventueel beperkende (maar toch al behoorlijk lange) lijst aan opties, maar gewoon je eigen optie. En zolang dit gebied nog in flux is, is dit ook de beste manier. Komt er op een gegeven moment een algemeen geaccepteerde lijst aan opties dan kan je deze nog altijd toevoegen aan optie 3.; als een drop-down in plaats van een invoerveld.

Nog even voor de lol onderstaande matrix met verschillende manieren waarop het geslacht kan worden uitgevraagd:

Gender options, a matrix

Geef een reactie