Werkverkenner van UWV ontvangt (eindelijk) een vinkje

Wat is er aan de hand?

Een bericht op Twitter trok de aandacht. De werkverkenner van het uwv is wetenschappelijk gecertificeerd door COTAN. COTAN certificering is iets waar het uwv twintig jaar aan heeft gewerkt. Nu is het gelukt.

Waar blijft de tijd

Twintig jaar geleden heette het uwv nog geen uwv. Een werkzoekende heette toen nog een klant. De werkverkenner heette toen nog de persoonsverkenner. Je kon nog roken op je werkplek. Een muis was vaak nog een potlood. Je mocht ‘s-avonds gewoon over straat. Een werkverkenner voorspelling was in 39% van de gevallen onjuist.

En nu?

Niet openbaar

De versgecertificeerde voorspellende waarde van de werkverkenner is gehuld in mist. Het rapport van COTAN, dat het uwv op heeft laten stellen om verantwoording af te kunnen leggen, is niet zomaar in te zien door de burgers aan wie, volgens mij, het uwv verantwoording verschuldigd is.

Ik mag het rapport, in principe, wel bestellen, maar dat bleek bepaald geen sine cure. Hierover later mogelijk meer. Tenzij COTAN valt voor dit psychologische trucje:

Stay tuned. Serieus, stay tuned. Je kunt het uwv, COTAN, NIP en wetenschap misschien dodelijk saai vinden, maar dit gaat echt ergens over. Stay tuned!

Geef een reactie