Glassdoor gaat de fout in

Deze pop-up krijg ik te zien als ik op de homepage van Glassdoor op de global-navigatie optie Vacatures klik:

image

We zien hierboven twee trucjes van Glassdoor om gebruikers belangrijke berichten te laten negeren ofwel verkeerd te interpreteren.


Accepteren van gebruiksvoorwaarden en privacy
Allereerst de minst zwaarwegende van de twee. Het betreft het accepteren van gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid:

Door verder te gaan, gaat u akkoord met de Gebruiksvoorwaarden en erkent u ons Privacybeleid.

Ik zou bij zo’n belangrijk besluit een opt-in adviseren, maar mensen die hiervoor hebben doorgeleerd zeggen dat dat niet nodig is. En dat het aanbieden van een actieve opt-in ook als hinderlijk kan worden ervaren. En in alle eerlijkheid is er geen alternatief voor de gebruiker; als je niet akkoord gaat kan je niet verder.

Maar door het microscopisch kleine lettertype kan de boodschap volledig aan de gebruiker voorbij gaan. En dat is niet de bedoeling; een geïnformeerd gebruiker telt tenslotte voor twee.

Accepteren van spam
En dan het tweede bericht, en deze is van een andere orde:

Klik hier als u geen e-mailmarketingberichten van Glassdoor en gelieerden wilt ontvangen.

Wederom in een microscopisch klein lettertype, maar nu nog voorzien van een akelig trucje die alle oppervlakkige lezers in het ootje zal nemen. Je moet namelijk de checkbox aanvinken als je geen spam van Glassdoor wilt ontvangen. Inderdaad, de wereld op zijn kop. Dit is een actieve opt-out en volgens mij mag dat niet eens meer onder de nieuw privacy richtlijnen.Het betekent overigens ook dat Glassdoor de wet op de privacy overtreedt.

Voor wie zich afvraag wie gelieerden zijn, daarover zeg Glassdoor het volgende in haar Privacybleid:

Enkele van onze gelieerde bedrijven zijn: Indeed, Simply Hired, Syft, Resume.com, Workopolis, Wowjobs, Engineerjobs, RescueMyResumes en Resumeperfector.

Heb je het gezien? Mooi! Glassdoor zegt hierboven “enkele van onze gelieerde bedrijven”. En dat betekent dat er nog veel meer bedrijven zijn die jou met jouw goedkeuring kunnen gaan spammen!


Slotopmerking

Voor een zo groot en gerespecteerd bedrijf als Glassdoor is het zeer verdrietig om te zien dat zijn zich van trucjes bedient die uitsluitend bij bottom-feeders behoren. Is de nood soms hoog? Of is het fatsoen zo laag? De toekomst zal het uitwijzen.

Geef een reactie

1 Comment
  • Maarten Stal
    says:

    Je hebt volledig gelijk met je observering en ik ben blij dat je dit aan de kaak stelt. Het geeft opnieuw aan dat het belangrijk is aandacht te besteden aan privacy. Dit betekent niet dat privacy boven alles gaat, maar dat er altijd een weloverwogen balans moet zijn. En dat begint met transparantie. Waar jij door middel van je blogs ook voor zorgt.