Breaking news: vacatures in de maand februari 2021

UitgelatenDe tweede maand van 2021 laat zien dat zelfs een avondklok geen deuk in het online vacaturevolume kan schoppen. In de afgelopen maand stond de teller pas stil bij ruim 261.000 vacatures. En dat is meteen een record; in de afgelopen 14 jaar (sinds het begin van Jobfeed) is het aantal online vacatures in februari nog nooit zo hoog geweest. En dan is het nog niet eens een schrikkeljaar!.

We zijn dus zeer voortvarend van start gegaan dit jaar. Als dat een voorschot is op de nabije toekomst dan mogen we nog wat verwachten dit jaar. Veel zal afhangen hoe (en wanner) we uit de pandemie komen en wat de uiteindelijke impact op onze economie gaat zijn. Door alle steunpakketten is dat redelijk blurry geworden.


Vacaturevolume in februari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand februari sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in februari, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in februari, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

In de afgelopen drie jaar heeft de maand februari zeer forse vacaturevolumes laten zien, met de afgelopen maand als hoogtepunt. Ik kan met bijna niet meer voorstellen hoe slecht onze markt was tijdens de donkerste dagen van de financiële crisis in 2013 en 2014. Ruim minder dan 100.000 vacatures per maand. Het is een wonder dat zoveel marktpartijen deze armzalige periode hebben overleefd. Net zoals het een wonder is dat in de huidige periode recruitment bedrijven over de kop gaan. Het kan in ieder geval niet aan de beschikbaarheid can één van de belangrijkste grondstoffen liggen: vacatures.

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Altijd een beetje saai, zo aan het begin van het jaar, met nog maartwee kolommen in het nieuwe jaar. Maar goed, een paar maanden doorbijten moet deze grafiek al een stuk interessanter maken. Even geduld nog.


Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar

Om het vacaturevolume van februari 2021 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

We zien zomaar een voorzichtige stijging van de trendlijn. Prachtig, maar hoe is het toch mogelijk? .Waar doemdenkers zoals ondergetekende een op covid geïnspireerde recessie in het verschiet zagen doet de trendlijn van het vacaturevolume daar in het geheel niet in mee. Dit moeten de permabulls van de wereld tot een klein rondedansje verleiden.

Wat gaat de toekomst brengen? Goeie vraag! Ik heb natuurlijk geen enkel idee, maar als je maandelijks dit soort stukjes schrijft moet je op zijn minst de indruk wekken er iets van te snappen, inclusief de toekomst. En dus zeg ik, tegen het advies van mijn juristen in, dat ik in de komende maanden een krimp van het vacaturevolume verwacht. Wat weer het gevolg is van het omvallen van kleinere en middelgrote bedrijven die ondanks steun van de overheid (of door het volledig ontbreken ervan) het hoofd niet langer boven water kunnen houden.

Tot volgende maand

Geef een reactie