Nationale Vacaturebank maakt het bezoekers onnodig lastig

INationale Vacaturebank - Logon een klein uitstapje van de usability serie over Indeed en Google for Jobs breng ik vandaag een bezoek aan Nationale Vacaturebank (NVB). Inderdaad, een gouwe ouwe die tegenwoordig als belangrijkste claim to fame de volgende zin presenteert: Al 10 jaar op rij de Populairste Carrièresite. Hoewel dit in ieder geval in 2020 gegarandeerd niet het geval was…

Als de site zo populair is dan zien haar gebruikers een ferm ongemak door de liefdevolle vingers. Want bladeren door vacatures is een volstrekte onmogelijkheid van NVB. Laat ik het even uitleggen.

Zoekresultaatpagina
Het begint allemaal met de zoekresultaatpagina waar ik terecht kom als ik om de homepage op de knop zoeken heb geklikt:

Nationale Vacaturebank - Zoekresultaat

Nationale Vacaturebank heeft een ondertussen redelijk gedateerd aandoende zoekresultaatpagina, zoveel is al meteen duidelijk. Met de nog altijd irritante Topbanen bovenaan het zoekresultaat. En nee, Topbanen zijn het niet voor de werkzoeker die ze onder ogen krijgt maar voor Nationale Vacaturebank die extra Euri kan factureren aan goedgelovige klanten voor extra exposure

Vacaturedetails pagina
Maar ik dwaal af; het gaat om de afwezigheid van een fatsoenlijke bladerfunctie. Want als ik op één van vacatures in het zoekresultaat klik dan krijg ik vervolgens dit te zien:

Nationale Vacaturebank - Vacaturedetails

Say whaaattt? Het is echt zo, Nationale Vacaturebank opent de vacature in een nieuwe browser tab. Weg is de back functie, waarmee ik met één klik naar de pagina met het zoekresultaat kan gaan. En weg is ook de mogelijkheid om door de vacatures van een zoekresultaat te browsen zonder daarvoor naar de pagina met het zoekresultaat terug te gaan. En ik loop het risico op een groot aantal open tabs, als ik meerdere vacatures wil zien. Navigeren tussen deze vacatures kan alleen via de tabs. Nou maar hopen dat ik de juiste volgorde van de vacatures heb onthouden

Nationale Vacaturebank heeft de usability van haar site in de soep gedraaid, voor zover het om het navigeren binnen het zoekresultaat gaat. Ik ben bijzonder benieuwd naar het aantal misclicks van werkzoekenden die terug wilden naar de zoekresultaatpagina. En de verspilde tijd met het zoeken naar de vorige – volgende knoppen om direct door de vacatures van het zoekresultaat te kunnen bladeren. En het aantal werkzoekenden die er de brui aan heeft gegeven doordat ze niet konden uitvogelen waar de andere vacatures te zien zouden zijn. En de negatieve mond-op-mondreclame die hiervan het gevolg is. En ik ben ervan overtuigd dat Nationale Vacaturebank graag die gegevens met ons wil delen.

Wordt daarom mogelijk vervolgd.

Geef een reactie