Ontploffing van online vacaturevolume

Er is in maart 2021 sprake van een plotselinge en deels onverklaarbare ontploffing van het vacaturevolume:

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Zie je het? Een verdubbeling van het vacaturevolume ten opzichte van maart 2020, de maand waarin de pandemie haar tanden in Nederland zette. Maar zelfs dan. Want in maart wordt door Jobfeed een totaal van meer dan 425.000 nieuwe online vacatures gerapporteerd. En dat is wel een Holy Moly waard!

Ik ben benieuwd naar jullie gedachtes over deze stijging. Is er sprake van een fictieve aanwas of zijn er onderliggende ontwikkelingen die deze groei aannemelijk maken? Ik geef alvast één mogelijke verklaring weg: in februari 2021 is de website Heel Nederland werkt gelanceerd. En in maart had deze site al zo’n 130.000 vacatures.

Maar zo’n extreme groei komt niet van Heel Nederland Werkt alleen. Dus wat zijn de andere verklaringen? Is er sprake van seizoensgebonden extra groei? Zijn er elfjes bezig extra vacatures over Nederland uit te strooien? Is er een andere reden te bedenken? Laat het ons weten, want dit mysterie gaat ervoor zorgen dat ik voorlopig niet kan slapen. En ik word uitermate chagrijnig van te weinig slaap…

Geef een reactie

4 Comments
   • Dirk
    says:

    Als het aantal onvervulde arbeidsplaatsen een sprong maakt dan zou ik verwachten dat dit op werk.nl zichtbaar zou zijn. Dat was althans mijn redenering. Ik zie inmiddels nieiuw cijfers die ik niet kan rijmen.

    • Marc Drees
     says:

     Textkernel heeft al een (gedeeltelijke) correctie doorgevoerd, maar dan blijft er nog altijd een vacaturevolume van ver boven de 300.000 over voor maart. In 2019 en 2020 kwam het vacaturevolume alleen in de maand oktober boven de 300K uit en dan nog maar heel nipt. Dus het voelt nog niet alsof we alles in beeld hebben