Ontploffing online vacaturevolume iets getemperd

De eerder gemelde vacature-ontploffing in maart is na ingrijpen door Jobfeed iets minder dramatisch geworden:

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Op 1 april was er nog sprake van 425.000 vacatures in de maand maart. Nu is dat nog ‘maar” iets meer dan 346.000 vacatures. De reden voor deze grote daling? Voor dit moment zijn de vacatures van Heel Nederland Werkt niet meer opgenomen in de resultaten. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel, maar het verklaart nog altijd niet waarom we nog steeds met een astronomisch volume aan vacatures hebben te maken.

In de bijna 14 jaar dat ik het Nederlandse online vacaturevolume volg, is het nog maar drie keer voorgekomen dat we in één maand een vacaturevolume van boven de 300K noteerden: oktober 2019 (301K) en oktober 2020 (300K). En nu dus 346K.

Ik heb al jaren mijn bedenkingen bij deze cijfers omdat de groei na de financiële crisis me me simpelweg te extreem voorkomt:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Als ik zo’n grafiek zie, beginnen mijn eksterogen te steken. En ik heb niet meer dan mijn eksterogen om op af te gaan. Maar ik heb het vermoeden dat het vacaturevolume opgeblazen is door een groei van het aantal vacature aggregatoren waar Textkernel niet, of in onvoldoende mate, de niet-unieke vacatures kan herkennen zodat deze niet in het resultaat meetellen. Daarnaast kan mogelijk geautomatiseerde vacature-multiposting een vergelijkbare rol spelen; vacatures worden op verschillende sites op een zodanig andere manier geplaatst dat Textkernel wederom niet in staat is om te dedupliceren. En dat leidt dus mogelijk tot bovenstaande steile curve van het vacaturevolume.

Dit is even de tussenstand en mijn observaties daarbij. In de nabije toekomst hopelijk meer

Geef een reactie