Breaking news: vacatures in de maand maart 2021

UitgelatenDe derde maand van 2021 heeft ondertussen al meer dan voldoende stof doen opwaaien:

Ontploffing van online vacaturevolume

Vacaturevolume: Wisdom of the crowd

Ontploffing vacaturevolume iets getemperd

Het ongekend hoge vacaturevolume (oorspronkelijk boven de 400.000 vacatures, na correctie van Jobfeed gezakt tot een kleine 350.000 vacatures) maakt de opwinding begrijpelijk. En hopelijk wordt zo snel mogelijk wat de (ongetwijfeld artificiële) redenen zijn voor dit vacaturevolume. Ëén ding is zeker; met het huidige volume aan werklozen werken we deze vacatureberg niet weg, los van allerlei inhoudelijke mismatches.


Vacaturevolume in maart
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand maart sinds 2008:

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures in maart, 2008 – 2021. Bron: Jobfeed

Spot the outlier is nog nooit zo makkelijk geweest. We hebben een Pierlala in ons midden. Waar het vacaturevolume in maart 2020 nog tegenviel (om pandemische redenen ongetwijfeld) doet de pandemie dit jaar niets om het vacaturevolume te beteugelen. Of zou het zonder pandemie nog hoger zijn geweest? Nahhh, zulke vacaturevolumes kan ons kleine landje helemaal niet aan, en al helemaal niet met een werkloosheidscijfer van 3,6% (februari 2021, ILO versie. CBS).

Voor de volledigheid en consistentie van deze maandelijkse reeks ook nog onderstaande grafiek:

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2020 en 2021. Bron: Jobfeed

Een rustig begin, waarbij de overeenkomstige maanden vrijwel gelijke resultaten laten zien. Om vervolgens te knallen in maart. Zou het een eenmalige eruptie zijn of gaan we de komende maanden nog meer verrassingen zien. Ik ben zeer benieuwd..


Vacaturevolume in de afgelopen 14 jaar

Om het vacaturevolume van februari 2021 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn even in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het maandvolume als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden.

De o zo beroemde hockeystick. Of is het begin van een dead cat bounce? Op dit moment moeten we met de hockeystick meegaan, maar volgende maand kan dat alweer volledig anders zien. Hoe dan ook, met de uitslag van maart 2021 komen we met de trendlijn weer angstig dichtbij de piek van de trendlijn van september 2019 (ruim 254.000 vacatures gemiddeld per maand op basis van een 12-maands voortschrijdend vacaturevolume).

Op de dag dat D-Reizen faillissement heeft aangevraagd zit ik deze blog posting te schrijven. Is ook D-Reizen een oultier of is het bedrijf een symbool van wat er ons nog staat te wachten in de (eindeloos lange) staart van de pandemie?

Tot volgende maand

Geef een reactie