Virtuele Banenbeurs

Virtuele BanenbeursEnkele dagen geleden las ik onderstaande quote in een artikel op Werf&:

In Nederland vond nooit eerder een landelijke, virtuele banenbeurs plaats.

Toegegeven, er is in het zeer recente verleden geen digitale banenbeurs geweest, maar het is niet zo dat er nooit eerder zo’n beurs is geweest. Integendeel, zowel Totaljobs (met Clickbeurs) als Monsterboard hebben in de beginjaren van de financiële crisis hiertoe pogingen ondernomen. Voor zover bekend met bijzonder weinig succes.

Daarna is het angstwekkend stil geworden rondom het fenomeen digital banenbeurs. Tot nu. Want op Werf& wordt de Virtuele Banenbeurs aangekondigd:

‘Studenten en werkgevers komen op de beurs weer met elkaar in contact, iets dat ze tijdens de coronacrisis zo verschrikkelijk hebben gemist.’

Wat?? Zoom, Teams, Google, Gotomeeting en weet ik wie nog meer hebben tijdens de pandemie de hele wereld met elkaar verbonden, in een tijd dat fysiek contact niet mogelijk is. In al die maanden hadden studenten en werkgevers virtueel met elkaar in contact kunnen komen, dus waar gaat deze quote nou over?

Misschien denkt de organisator dat de techniek dit mogelijk gaat maken:

‘Dat maakt een hyperrealistische 3D-ervaring die we bezoekers aanbieden mogelijk […]. ‘Het lijkt wel videogame.’

Misschien kan de competitie worden gevisualiseerd via hyperrealistische shootouts tussen werkzoekers? En zijn alle bezoekers als hyperrealistische avatars aanwezig? Ik ben nu wel benieuwd geworden naar de Virtuele Banenbeurs.

En het lijkt er op, hoewel niet hardop uitgesproken, dat de beurs machine learning elementen inbrengt:

En dat is de zogeheten speeddate-carrousel. Daarbij worden werkgevers en werknemers op basis van een algoritme aan elkaar gematcht voor gesprekken van 5 minuten. Dat algoritme weet waar alle partijen behoefte aan hebben, omdat het toegang heeft tot vragenlijsten die ze van tevoren hebben ingevuld.

Ik krijg altijd een heel warm gevoel van binnen als ik dit lees. Een algoritme dat weet wat de behoefte is van alle partijen. Wat could possibly go wrong?

Slotopmerkingen
Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dat is een hoopvolle uitspraak voor de Virtuele Banenbeurs aangezien eerdere initiatieven in Nederland zijn geflopt. Laten we hopen dat werkzoekenden een positieve ervaring overhouden aan de Virtuele Banenbeurs. Dat kan alleen als de focus is gericht op de recruiters van bedrijven en de werkzoekenden, niet op de technische snufjes. Ik ben zeer benieuwd!

Geef een reactie