51job krijgt bod van meer dan 5 miljard dollar

Wie kent 51job? Niemand. Toch kreeg dit recruitmentbedrijf deze week een overnamebod van ruim vijf miljard dollar, zo valt te lezen op Reuters. Veel geld, zou je zeggen, maar het tegendeel is waar.

(Reuters) -51job Inc said on Tuesday it had received a revised takeover proposal valued at more than $5 billion from private equity firms DCP Services, Ocean Link Partners and the Chinese recruitment firm’s co-founder and chief, Rick Yan.

Vijf miljard is een koopje. De afgelopen jaren was 51job veel meer waard. Dit weten we omdat het bedrijf al jaren genoteerd staat op de S&P 500 Index. Maar ja, Chinese bedrijven nemen we niet serieus.

Peter Boerman van entertainmentblog Werf& schreef deze week een leuk blog over eenhoorns die we in de gaten moeten houden, bedrijven met een theoretische(!) waarde van een miljard dollar of meer. Leuk om te lezen, maar deze mythische wezens zijn niet opgewassen tegen olifant 51job. Toch staat 51job niet in zijn lijst.

Monster werd 5 jaar geleden voor enkele honderden miljoenen verkocht aan Randstad en kwam op zijn hoogtepunt nog niet in de buurt van de 5 miljard dollar grens. 51job is groter. Maar niemand heeft ooit van ze gehoord. Iedereen zoekt naar eenhoorns. Niemand zoekt naar olifanten, als je Google mag geloven. Niemand.

Terwijl 51job hele normale dingen doet. Dit is wat ze over zichzelf zeggen:

前程无忧”招聘猎头服务在国内创立了网站+猎头+RPO+校园招聘+管理软件的全方位招聘方案。每年为数十万家企业成功招募所需人才,帮助企业高效准确地锁定目标,用短的时间、经济的成本找到合适的人才。同时,“前程无忧”拥有过亿的个人用户,每年成功为全国求职者提供适合的工作和职业发展机会。

Standaard recruitmentactiviteiten dus. Maar dan op grote schaal, met 100 miljoen gebruikers. Maar ja, in China, dus dat telt niet. Veel te ver weg.

Nu moet ik zeggen dat hun onbekendheid niet alleen aan ons ligt. Ze doen hun best om Engelstaligen te weren. Alleen avontuurlijk ingestelde bezoekers en ingewijden weten de taalknop te vinden:

Deze maakt de site eensklaps een stuk leesbaarder. In keurig Engels lezen we nu (vrij vertaald):

De “zorgeloze” headhunting-dienst voor werving en selectie in China heeft een uitgebreid wervingsprogramma opgezet van website + headhunting + RPO + campuswerving + beheersoftware. Elk jaar werven honderdduizenden bedrijven met succes de talenten die ze nodig hebben om hen te helpen efficiënt en nauwkeurig hun doelen te bereiken, en om in korte tijd en tegen een economische kost geschikte talenten te vinden. Tegelijkertijd heeft 51job meer dan 100 miljoen individuele gebruikers en biedt het elk jaar met succes geschikte baan- en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden voor werkzoekenden in het hele land.

Wat nemen we ervan mee?

China bestaat niet. Totdat het wel bestaat. En dan blijkt dat we een grootmacht over het hoofd zien.

Geef een reactie

1 Comment